Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( θρήνος στην πολωνία :: 29/1/2006 21:39:15) 

Μπορεί οι έρευνες για την εύρεση επιζώντων να συνεχίζονται, ωστόσο το δριμύ ψύχος αφήνει ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας. Η Πολωνία πλήττεται από το βαρύτερο χειμώνα που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες, με τη θερμοκρασία να πέφτει ακόμη και στους 30 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν. Ανεξάρτητα από το δυστύχημα, ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για σχεδόν 200 νεκρούς από το ψύχος.

Κατέρρευσε στέγη εκθεσιακού κέντρου από το βάρος του χιονιού. Τουλάχιστον 66 νεκροί

Θρήνος στην Πολωνία

Εξανεμίζονταν οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων μετά την κατάρρευση της στέγης εκθεσιακού κέντρου, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 66 άτομα, όσο έπεφτε το βράδυ στην πόλη Χορζόφ στη Νότια Πολωνία, καθώς στην περιοχή επικρατούσε πολικό ψύχος με τη θερμοκρασία να πέφτει στους μείον 30 βαθμούς Κελσίου. Το σκέπαστρο του εκθεσιακού κέντρου κατέρρευσε από το βάρος του χιονιού και, παρότι οι έρευνες συνεχίζονταν, οι διασωστικές ομάδες εμφανίζονταν απαισιόδοξες.

Ο Γιαν Βολόζιν, επικεφαλής μίας ομάδας έρευνας και διάσωσης που χρησιμοποιεί σκυλιά ως ανιχνευτές, τόνιζε χθες το βράδυ ότι τα σκυλιά "δεν εντόπισαν κανένα ίχνος ζωής κάτω από τα συντρίμμια". "Με τόσο χαμηλή θερμοκρασία οι πιθανότητες να βρούμε κάποιον ζωντανό είναι ελάχιστες, αλλά ακόμη ελπίζουμε", σημείωνε κάποιος άλλος από τους συμμετέχοντες στο έργο της διάσωσης.

Αλλοδαποί θύματα

Ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων και τόνισε ότι δεν αναμένεται να αυξηθεί. "Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τα οποία δεν αναμένεται να αλλάξουν, υπάρχουν 66 θάνατοι από το δυστύχημα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιών και δύο αλλοδαπών", δήλωσε ο Καζίνσκι.

Σύγχυση δημιουργήθηκε σχετικά με τον αριθμό των αλλοδαπών θυμάτων, καθώς η υποδιοικήτρια της τοπικής αστυνομίας Ρενάτα Κασπρίζικ δήλωσε ότι έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αλλοδαποί: Ένας Γερμανός, ένας Βέλγος, ένας Τσέχος και ένας Σλοβάκος, διευκρινίζοντας πάντως ότι η διαδικασία αναγνώρισης δεν έχει ολοκληρωθεί. Στις Βρυξέλλες το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για τρεις Βέλγους τραυματίες, η Σλοβακία για δύο αγνοούμενος και η Τσεχία για τρεις Τσέχους που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

Ημέρα πένθους

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Καζιμίερζ Μαρτσίνκιεβιτς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την επίσκεψή του στη Σουηδία, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, λόγω του δυστυχήματος, επιθεώρησε τον τόπο της τραγωδίας και δήλωσε ότι οι προσπάθειες διάσωσης -στις οποίες λαμβάνουν μέρος πάνω από 1.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες, εργαζόμενοι σε ορυχεία και μέλη ειδικών ομάδων διάσωσης- θα συνεχισθούν χωρίς διακοπή. Οι αρχές της χώρας κήρυξαν την Κυριακή ημέρα εθνικού πένθους.

Έρευνα για τα αίτια

Η αστυνομία και η πυροσβεστική ανέφεραν ότι η κατάρρευση της στέγης (150 x 100 μ.) οφείλεται στο βάρος του χιονιού, όμως ο διαχειριστής του κτιρίου δήλωσε ότι το χιόνι καθαριζόταν τακτικά. Για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διεξάγεται έρευνα.