Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η γρίπη των πτηνών ήταν… πνευμονία

Σε πνευμονία οφείλεται τελικά ο θάνατος του παιδιού που εξέπνευσε την Κυριακή στην Ανατολική Τουρκία. Αρχικά είχε αναφερθεί πως ο άτυχος 14χρονος Μεχμέτ Αλί Κοτζιγκίτ έχασε τη ζωή του από επιπλοκές της γρίπης των πτηνών, όπως προέκυψε όμως δεν ήταν φορέας του θανατηφόρου ιού.

Όπως ανακοίνωσε ο αρχίατρος του νοσοκομείου της πόλης Βαν, όπου νοσηλευόταν, «σύμφωνα με τις εξετάσεις που έγιναν από γιατρό μας, οι ασθενείς προσβλήθηκαν από πνευμονική λοίμωξη, από πνευμονία».

Νωρίτερα, το πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Υγείας, μετέδωσε ότι αρνητικές αποδείχτηκαν οι εξετάσεις για τον ιό της γρίπης των πτηνών που έγιναν σε πέντε ασθενείς στην Τουρκία. Τρία αδέλφια του 14χρονου νοσηλεύτηκαν το Σαββατοκύριακο αφού κατανάλωσαν πουλερικά, καθώς παρουσίαζαν συμπτώματα όμοια με εκείνα της γρίπης των πτηνών. Δύο άλλοι ασθενείς, μια 35χρονη γυναίκα και ένα πεντάχρονο παιδί, νοσηλεύτηκαν επίσης στην πόλη Βαν με τα ίδια συμπτώματα.

Ο 14χρονος ήταν ένας από τους έξι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην πόλη Βαν με συμπτώματα γρίπης των πτηνών. Οι ασθενείς και το παιδί που πέθανε κατάγονται από την επαρχία Ντογκουμπεγιαζίτ, κοντά στα ιρανικά σύνορα, όπου την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε πουλερικό. Οι αρχές της επαρχίας Ντογκουμπεγιαζίτ απαγόρευσαν κάθε μεταφορά πουλερικών και προχώρησαν στη θανάτωση δεκάδων για προληπτικούς λόγους. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν αναφερθεί αρκετές εστίες της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία και η μετάδοση του ιού αποδίδεται στα αποδημητικά πτηνά.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Θανάτωση φαλαινών λόγω αδιεξόδου

Περίπου πενήντα φάλαινες θανατώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ακτή του Αποχαιρετισμού στην κορυφή του Νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του ζωικού βασιλείου. Οι οκτώ από αυτές νέκρωσαν επειδή είχαν παραμείνει για πολλή ώρα σε πολύ ρηχά νερά, ενώ δεκάδες άλλες εκεί κοντά για να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους εξοντώθηκαν τελικά με πυρά, καθώς κρίθηκε ότι η περιοχή ήταν πολύ απόμερη και η θάλασσα επικίνδυνα αγριεμένη για να μπορέσει να διοργανωθεί σωστά η επιχείρηση διάσωσης των φαλαινών.

Σε περιόδους αμπώτιδος, σε πολύ ρηχά νερά συγκεντρώνονται μέλη κοπαδιών φαλαινών, όμως τα θαλάσσια ρεύματα είναι τόσο ισχυρά με αποτέλεσμα τα κύτη να παγιδεύονται, χωρίς δυνατότητα διαφυγής.