Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( εισαγόμενοι παπαγάλοι με λοίμωξη :: 2/1/2006 21:17:55) 

Εισαγόμενοι παπαγάλοι με λοίμωξη

Τα πτηνά πάσχουν από ψιττάκωση, ασθένεια προσβάλλει και τον άνθρωπο

Άμεση ήταν η αντίδραση της νομαρχίας Πειραιά έπειτα από ειδοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εισαγωγή στη χώρα μας από τη Γερμανία παπαγάλων με ψιττάκωση, ασθένεια που προσβάλλει και τον άνθρωπο.

Ειδικότερα την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική πρεσβεία του Βερολίνου απέστειλε ειδοποίηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη συνέχεια στη νομαρχία Πειραιά ότι στις εγκαταστάσεις της γερμανικής εταιρείας παπαγάλων Claas Sascha Zϋpke διαπιστώθηκε ψιττάκωση.

Ελεγκτές της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της νομαρχίας Πειραιά επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της προμηθεύτριας εταιρείας στην Ελλάδα Donald ΑΒΕΕ (Κηφισού 23, Ρέντης), η οποία εδρεύει στο Ρέντη, όπου και διαπιστώθηκε η εισαγωγή 30 παπαγάλων. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι επτά παπαγάλοι είχαν παραμείνει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ οι υπόλοιποι 23 είχαν διατεθεί σε καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η νομαρχία Πειραιά ενημέρωσε ήδη τις αντίστοιχες νομαρχίες στις οποίες από τα τιμολόγια είχε διαπιστωθεί ότι είχαν πωληθεί οι παπαγάλοι για τις ενέργειες εντοπισμού και ανάκλησής τους από την αγορά. Οι νομαρχίες αυτές είναι: Αθηνών, Βοιωτίας, Δυτικής Αττικής, Ευβοίας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Μαγνησίας, Σάμου και Τρικάλων.

Σημειώνεται ότι για την αποτροπή προσβολής του ανθρώπου από την ψιττάκωση απαιτούνται η απομόνωση των πτηνών και η απαγόρευση πώλησής τους για τουλάχιστον δύο μήνες, έως ότου υποβληθούν στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή υπό την ευθύνη των κτηνιάτρων της εταιρείας.