Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( συναγερμός στον έβρο :: 9/1/2006 21:13:04) 

Περίπου 52.000 στρέμματα καλύφθηκαν από τα νερά του ποταμού Έβρου καταστρέφοντας σοδειές και υποδομές.

Συναγερμός στον Έβρο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Περισσότερα από οκτώ χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν χθες στο Πύθιο του Έβρου μετά τις συντονισμένες κατακλύσεις, στις οποίες προέβησαν οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της νομαρχίας Έβρου υπό την επίβλεψη της ΔΕΚΕ, ώστε να εκτονώσουν το μεγάλο όγκο των υδάτων, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στις 52 χιλιάδες στρέμματα ανέρχονται πλέον οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται πως οι χθεσινές κατακλύσεις εντάσσονται στο νέο σχέδιο δράσης που εφαρμόζεται με πρόταση της περιφέρειας και τη σύμφωνη γνώμη του συντονιστικού νομαρχιακού οργάνου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση μετά και την τελευταία άνοδο της στάθμης των υδάτων. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικούς υπολογισμούς, το επόμενο διάστημα περίπου 55 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης θα μετατραπούν σε λίμνες, είτε λόγω των κατακλύσεων είτε λόγω των νερών που ήδη διέρχονται από την κοίτη του ποταμού.

Σταθερή άνοδος

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας. Σάββα Τσακμακίδη, σε κατάσταση συναγερμού συνεχίζουν να παραμένουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς του νομού, αφού η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου σημειώνει σταθερή άνοδο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι χθες η στάθμη των νερών στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου έφτασε τα 6,15 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Όπως ο ίδιος αναφέρει, η λύση των τεχνικών κατακλύσεων θα εφαρμοστεί και τις επόμενες ημέρες στις επικίνδυνες, όπως χαρακτηρίζονται, περιοχές όπως η λεκάνη Πυθίου - Σοφικού - Αμορίου - Πετάλου Πέπλου. Αυτό άλλωστε ήταν το θέμα που απασχόλησε χθες την έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό διαμέρισμα Πυθίου υπό την προεδρία του νομάρχη κ. Νικόλαου Ζαμπουνίδη. Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο γ.γ. της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης.

Υπενθυμίζεται πως ήδη στην περιοχή και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Κορνοφωλιά - Λαγυνά - Πόρος εκτελούνται εργασίες ενίσχυσης των αναχωμάτων στην περιοχή, ενώ με επίβλεψη της ΔΕΚΕ έγινε επέμβαση στο νότιο τμήμα του αναχώματος Ψαθάδων, προκειμένου να εκτονωθούν τα λιμνάζοντα νερά εκτός κάμπου, προς την κοίτη του ποταμού Έβρου.

Συνεργασία με Τουρκία

Για το σημείο απέναντι από την πλευρά του Πόρου ζητήθηκε ήδη από την Τουρκία να προβεί εντός του εδάφους της σε τεχνητή κατάκλυση στην περιοχή ορυζώνα Πετάλου, υπενθυμίζοντας πως πέρυσι υπήρξε ρήξη των αναχωμάτων σε 14 σημεία. "Πραγματοποιήσαμε ηθελημένες, τεχνητές κατακλύσεις στο αγρόκτημα Πυθίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες άνοιξαν δύο θυροφράγματα και έγινε και η τεχνητή θραύση του αναχώματος", δηλώνει ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, συμπληρώνοντας πως "στόχος ήταν να πλημμυρίσει μια έκταση από 7.000 στρέμματα για να ανακουφιστεί κάπως το ποτάμι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι η λύση". Παράλληλα προσθέτει ότι σε όλο το μήκος του ποταμού τα αναχώματα είναι προβληματικά.

Νομάρχης: "Δεν συντηρήθηκαν τα αναχώματα"

Ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, "πέρυσι το ποτάμι δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, τα αναχώματα τραυματίστηκαν. Βεβαίως έγιναν παρεμβάσεις στα σημεία εκείνα που έσπασαν τα αναχώματα ή που σπάσαμε εμείς, για να ανακουφίσουμε το ποτάμι, όμως στο υπόλοιπο κομμάτι δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις, δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα, γι' αυτό και ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Έπρεπε να είχε γίνει μια γενναία συντήρηση των αναχωμάτων, δυστυχώς όμως η περσινή μεγάλη κρίση αντιμετωπίσθηκε σαν μία συνηθισμένη κατάσταση. Τα χρήματα που διατέθηκαν, 4,2 εκατ. ευρώ, ήταν πολύ λίγα για να κλείσουν τις πληγές της προηγούμενης κρίσης", καταλήγει ο νομάρχης.