Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σε ένα ψηφιακό δισκάκι, που ετοίμασαν Γάλλοι εμπειρογνώμονες, αποτυπώνεται όλη η τραγωδία με το Μπόιγκ της εταιρείας Helios και παράλληλα αποσαφηνίζονται τόσο τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του όσο και οι ευθύνες που υπάρχουν. Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», το cd εγγράφηκε πρόσφατα σε γαλλικά εργαστήρια και είναι προϊόν αποκρυπτογράφησης όσων κατέγραψε το μαύρο κουτί του μοιραίου Μπόιγκ, από την ώρα που αυτό απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας, στις 14 Αυγούστου, μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν από την πτώση στο Γραμματικό Αττικής.

Το δισκάκι βρίσκεται εδώ και ημέρες στα χέρια του προϊσταμένου της ερευνητικής επιτροπής ατυχημάτων και συμβάντων της Ελλάδας Ακριβού Τσολάκη και το έχουν ακούσει και ορισμένα πρόσωπα στην Κύπρο. Όπως ανέφερε πρόσωπο που άκουσε το cd, σε αυτό καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια τι συνέβη μέσα στο πιλοτήριο, όχι απλώς λεπτό προς λεπτό, αλλά δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο, και μπορεί κάποιος να ακούσει όλες τις συνομιλίες. Ακούγονται μέχρι και οι κινήσεις των δύο πιλότων κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο κουμπιών στο πιλοτήριο και είναι καταγεγραμμένες όλες οι ενέργειές τους.

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που ο φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου ανοίγει την πόρτα του πιλοτηρίου. Ακούγεται μέχρι και το τρίξιμο της πόρτας και στη συνέχεια οι αγωνιώδεις προσπάθειές του να αποσυνδέσει τον αυτόματο πιλότο.

Στη συνέχεια ακούγεται το «mayday», το σήμα δηλαδή κινδύνου που εξέπεμψε λίγο πριν το αεροσκάφος να συντριβεί στο έδαφος και παρασύρει στο θάνατο 121 ψυχές. Επίσης είναι καταγεγραμμένες όλες οι προσπάθειες των πιλότων άλλων αεροσκαφών, που καλούσαν το Μπόιγκ να ανταποκριθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα, όπως και οι προσεγγίσεις των δύο μαχητικών αεροσκαφών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από όσα έχουν καταγραφεί στον ψηφιακό δίσκο εξάγονται συμπεράσματα, με πάσα πειστικότητα, για το τι πήγε λάθος εντός του πιλοτηρίου, καθώς και για τις ευθύνες που προκύπτουν για άτομα τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα.

Στο μεταξύ οι όποιες ευθύνες προκύπτουν θα αποδοθούν μετά την παράδοση του προκαταρκτικού πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής από τον κ. Τσολάκη σε περίπου δύο μήνες, γι' αυτό συστήνεται αρμοδίως στους τραγικούς συγγενείς των θυμάτων υπομονή.