Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πρώτη συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης ) 

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Πρώτη συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης

Ο προτεστάντης Ντέιβιντ Τριμπλ εξελέγη πρόεδρος της κυβέρνησης και ο καθολικός Σίμους Μάλον αντιπρόεδρος

Μία ακόμη ιστορική μέρα ήταν η χθεσινή για τη Βόρεια Ιρλανδία, στη νέα εποχή συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων. Η εθνοσυνέλευση των 108 μελών, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Πέμπτης, συνεδρίασε πρώτη φορά υπό την προεδρία του λόρδου Τζον Όλντερνταϊς της "Συμμαχίας", ενός κόμματος με μέλη και από τις δύο κοινότητες της υπό βρετανική κυριαρχία επαρχίας.

Μία από τις πρώτες ενέργειες της εθνοσυνέλευσης ήταν η εκλογή προέδρου της τοπικής κυβέρνησης. Όπως αναμενόταν, στο αξίωμα εξελέγη ο ηγέτης του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος, των μετριοπαθών Ενωτικών του Όλστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ, ο οποίος συγκέντρωσε 61 ψήφους. Αντιπρόεδρος, με τον ίδιο αριθμό ψήφων, είναι ο Σίμους Μάλον, δεύτερος τη τάξει στο μεγαλύτερο κόμμα των καθολικών, το SDLP. Ο ηγέτης του SDLP, Τζον Χιουμ, επικαλέστηκε φόρτο εργασίας, αφού είναι μέλος του βρετανικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, και αρνήθηκε τη θέση του αντιπροέδρου, ορίζοντας ως υποψήφιο τον Μάλον. Ο Τριμπλ και ο Μάλον θα ηγηθούν μιας 12μελούς κυβέρνησης, η οποία θα έχει πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες για τη Βόρεια Ιρλανδία στους τομείς της παιδείας, της γεωργίας, της οικονομικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Η χθεσινή συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης ήταν συμβολική από πολλές απόψεις. Ο Τζέρι Άνταμς, ηγέτης του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ), κάθισε στο έδρανό του απέναντι από τον ορκισμένο εχθρό του, ηγέτη των σκληροπυρηνικών προτεσταντών, Ίαν Πέισλι. Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο πολιτικοί βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, και μάλιστα σε ένα εκλεγμένο όργανο για την εκπροσώπηση του κόμματός του, στο οποίο έδωσε πραγματική μάχη ο Άνταμς, τη στιγμή που ο Πέισλι αντιτιθόταν σε οποιαδήποτε μορφή διαλόγου με το Σιν Φέιν. Στην εθνοσυνέλευση εκπροσωπούνται, όπως προβλεπόταν άλλωστε από την ειρηνευτική συμφωνία της 10ης Απριλίου, όλες οι παρατάξεις, προτεσταντών και καθολικών, που έχουν αποκηρύξει τη βία. Έτσι, χθες στο Μπέλφαστ βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα, εκτός του Άνταμς και του Πέισλι, ο καταδικασθείς βομβιστής του ΙΡΑ Τζέρι Κέλι και δύο προτεστάντες αντάρτες που είναι τώρα πολιτικοί, ο Ντέιβιντ Ερβάιν και ο Μπίλι Χάτσινσον.