Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( μονιμοποιούνται 30.000 συμβασιούχοι ) 

ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μονιμοποιούνται 30.000 συμβασιούχοι

Καταργείται το προνόμιο του διορισμού τέκνων δημοσίων υπαλλήλων- Στους ενδιαφερομένους φορείς νομοσχέδιο του Αλ. Παπαδόπουλου- Πιο αυστηρός ο νόμος Πεπονή

Τη μονιμοποίηση 30.000 υπηρετούντων ήδη στο δημόσιο προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο προωθείται η καθιέρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων στη διοίκηση.

Ως προς τις μονιμοποιήσεις, το νομοσχέδιο του κ. Παπαδόπουλου προβλέπει αλλαγή της εργασιακής σχέσης από ιδιωτικού σε δημοσίου δικαίου, ενώ άλλες διατάξεις του αφορούν την κατάργηση των προνομίων που ίσχυαν για τα συγγενικά των υπαλλήλων πρόσωπα, και την πρόσληψη των επιλαχόντων στο διαγωνισμό του 1995.

Η μονιμοποίηση των 30.000 υπαλλήλων, που εργάζονται στο δημόσιο με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οδηγεί αυτομάτως στην ένταξή τους στην δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία, κάτι που ως τώρα αποκλειόταν. Βασική προϋπόθεση για τη μονιμοποίηση είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τα γενικά και ειδικά προσόντα που απαιτεί ο κλάδος και η θέση τους, με εξαίρεση το όριο ηλικίας. Η κατάταξη σε βαθμό θα γίνεται ανάλογα με την προϋπηρεσία.. Οι υπάλληλοι, που κατατάσσονται με βάση πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα μετατάσσονται υποχρεωτικά σε άλλη υπηρεσία εντός εξαμήνου, στην περίπτωση που τα τυπικά τους προσόντα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της υπηρεσίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σε διάστημα τριών μηνών μετά τη δημοσίευση του νόμου.

Από τη ρύθμιση για τη μονιμοποίηση εξαιρούνται οι υπάλληλοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου, που υπηρετούν σε πρεσβείες και προξενεία μας στο εξωτερικό. Στο προσχέδιο νόμου προβλέπεται ακόμη η πρόσληψη των επιλαχόντων του γραπτού διαγωνισμού του 1995 (περί τους 1.850), οι οποίοι θα καλύψουν κενές θέσεις σε φορείς του δημοσίου με βάση τον πανελλήνιο πίνακα του ΑΣΕΠ ανάλογα με τον βαθμό που πέτυχαν στις εξετάσεις και αφού υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Για το εποχικό προσωπικό απαγορεύεται ρητώς η ανανέωση των συμβάσεων και αποκλείεται η μονιμοποίηση.

Καταργείται πλέον το προνόμιο που είχαν στις προσλήψεις στο δημόσιο, οι συγγενείς υπαλλήλων που υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εισάγονται διατάξεις που αυστηροποιούν το νόμο 2190 (νόμος Πεπονή) σχετικά με την πρόσληψη εποχικού και τακτικού προσωπικού.