Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ένταξη της κύπρου χωρίς προϋποθέσεις ) 

ΖΗΤΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Ένταξη της Κύπρου χωρίς προϋποθέσεις

Να προχωρήσει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράλληλα με των άλλων χωρών του πρώτου κύματος διεύρυνσης ανεξάρτητα από την πορεία επίλυσης του Κυπριακού και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι δεν έχει δικαίωμα βέτο στο θέμα αυτό ζητά με έκθεσή της η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία πάντως εκτιμά πως δεν θα υπάρξει συναίνεση στο θέμα αυτό μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Η έκθεση, που έχει ως αντικείμενο τη διεύρυνση της ΕΕ, επισημαίνει ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου μπορεί να προσκρούσει σε δυσχέρειες αν δεν διευθετηθούν οι διαφορές των δύο κοινοτήτων, υπογραμμίζοντας όμως πως οι δυσχέρειες αυτές δεν είναι αξεπέραστες. Ένα από τα προβλήματα που σημειώνει η έκθεση είναι ότι η κατοχή μέρους της κυπριακής επικράτειας θα έχει ως αποτέλεσμα να υιοθετήσει η ΕΕ ως εξωτερικά της σύνορα μια διαφιλονικούμενη μεθοριακή γραμμή που φυλάσσεται από στρατεύματα του ΟΗΕ. Η επιτροπή εκτιμά ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να επηρεάσει αποτελεσματικά τους Τουρκοκύπριους προς θετικές κατευθύνσεις, αλλά θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο αυτό κυρίως λόγω της πολιτικής ρευστότητας στην Τουρκία, πάντως εκφράζει την ελπίδα να υπάρξουν κάποιες κινήσεις μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου στην Τουρκία.

Η έκθεση επισημαίνει τον κίνδυνο να σημειωθούν επιπλοκές στη διαδικασία ένταξης και των άλλων πέντε χωρών του πρώτου κύματος της διεύρυνσης αν δεν επιλυθεί το κυπριακό (έμμεση αναφορά στον κίνδυνο να προβάλει προσκόμματα η Ελλάδα), αλλά εκτιμά ότι παρ' όλα αυτά δεν θα επιτευχθεί η συναίνεση όλων των χωρών-μελών της ΕΕ για την προώθηση της αίτησης της Κύπρου ταυτόχρονα με των υπολοίπων πέντε. Για το λόγο αυτό η επιτροπή συνιστά στη βρετανική κυβέρνηση να καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου και ζητά να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην Κοινότητα με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και για τις άλλες υποψήφιες χώρες, ακόμα κι αν το νησί παραμείνει διηρημένο.