Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Καιρός :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( σφοδρή κακοκαιρία στις ηνωμένες πολιτείες ) 

Σφοδρή κακοκαιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το περασμένο Σαββατοκύριακο τις μεσοδυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζεται, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους.

Η θερμοκρασία έπεσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμη και σε παραδοσιακά θερμές περιοχές, όπως εκείνη του Ορλάντο, στη Φλόριντα.

Τουλάχιστον 39 άτομα έχασαν τη ζωή τους από το κρύο και τα τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν εξαιτίας των χιονοπτώσεων. Στον απολογισμό περιλαμβάνονται και τα θύματα πυρκαγιών, οι οποίες εκδηλώθηκαν εξαιτίας ελαττωματικών οικιακών συσκευών θέρμανσης. Παράλληλα, πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις μετακινήσεις, εξαιτίας της δυσκολίας των εκχιονιστικών μηχανημάτων να ανοίξουν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Περισσότερα από 700 συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς όλο το 24ωρο, στην περιοχή του Σικάγου, όπου το ύψος του χιονιού έφθασε τα 55 εκατοστά. Υπολογίζεται ότι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί 300.000 τόνοι αλατιού για τον καθαρισμό των οδών από το χιόνι.

Εκτός από τις χερσαίες, και οι εναέριες συγκοινωνίες έχουν παραλύσει, καθηλώνοντας, για πολλές ώρες, χιλιάδες επιβάτες στα αεροδρόμια της χώρας. Στο διεθνές αεροδρόμιο "Ο Χάρε" του Σικάγου, οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ματαιώσουν τις μισές σχεδόν από τις προγραμματισμένες τους πτήσεις, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να περάσουν τη νύχτα τους στις αίθουσες του αεροδρομίου ή σε γειτονικά ξενοδοχεία. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, όπου το προσωπικό υποχρεώθηκε να μοιράσει στους ταλαιπωρημένους επιβάτες κλινοσκεπάσματα.

Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των χιονοπτώσεων παρουσιάστηκαν, επίσης, στις πολιτείες της Ιντιάνα, Αϊόβα, Μινεσότα, Νεμπράσκα, καθώς και σε εκείνες του Κεντάκι, Μίσιγκαν, Μισούρι, Οχάιο και Ουισκόνσιν.

Λόγω της κακοκαιρίας διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε περισσότερα από 450.000 σπίτια και επιχειρήσεις, στο ανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, 250.000 κάτοικοι στη Νότια Καρολίνα και 100.000 στο Άρκανσο έμειναν στο σκοτάδι εξαιτίας προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, λόγω της κακοκαιρίας. Οι κάτοικοι του Σικάγου, εξάλλου, εργάστηκαν πυρετωδώς, πολλές ώρες, σε θερμοκρασία -10 βαθμών Κελσίου, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν στη διάνοιξη των δρόμων. Εν τω μεταξύ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά τη Δευτέρα στο Σικάγο, αλλά και σε πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις.

Στην Πενσιλβάνια ένας άνθρωπος πέθανε στο αναπηρικό καροτσάκι του, επιστρέφοντας στο σπίτι του έπειτα από πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Στο Ουισκόνσιν, καραμπόλα 60 και πλέον αυτοκινήτων, προκάλεσε το θάνατο και το τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, ενώ σε άλλες καραμπόλες στο Νιου Τζέρσεϊ και στη Βιρτζίνια (με 16 αυτοκίνητα), τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σοβαρές χιονοπτώσεις και σφοδρές χιονοθύελλες έπληξαν και τον Καναδά, προκαλώντας το θάνατο επτά ανθρώπων. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το κύμα της κακοκαιρίας -που θεωρείται από τα σοβαρότερα των τελευταίων 30 ετών- κινείται τώρα προς τις ακτές του Ατλαντικού.

Την ώρα που πολλές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης πλήττονται από αδιάκοπες χιονοπτώσεις και γνωρίζουν τον πιο κρύο χειμώνα του αιώνα, ο ήλιος λάμπει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ασυνήθιστα υψηλές είναι οι θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτό το Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον και το ζευγάρι της φωτογραφίας, από τη Βιρτζίνια, απολαμβάνει χωρίς προβλήματα το ηλιοβασίλεμα, καθισμένο στα σκαλιά του Καπιτωλίου.