Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Καιρός :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( προβλήματα στις συγκοινωνίες παρά την ύφεση ) 

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Η Β. ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΡΑ ΤΙΣ "ΠΛΗΓΕΣ" ΤΗΣ

Προβλήματα στις συγκοινωνίες παρά την ύφεση

Μπορεί η βελτίωση του καιρού να έγινε χθες αισθητή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τα προβλήματα όμως στην κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και των πεζών παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό. Κυρίως στις περιοχές έξω από το κέντρο της πόλης οι δρόμοι παρέμειναν "παγίδες" για τα αυτοκίνητα και οι οδηγοί έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί, αφού ο πάγος διατηρήθηκε σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικροατυχήματα. Μάλιστα ο δρόμος από το Χορτιάτη προς τον Άγιο Βασίλειο παρέμεινε κλειστός μέχρι αργά το βράδυ. Παρά την υποχώρηση του χιονιού, που από το πρωί του Σαββάτου κάλυψε τα πάντα, δεν ήταν λίγοι οι Θεσσαλονικείς που έπεσαν θύματα της ολισθηρότητας των πεζοδρομίων. Πάντως σε χθεσινή σύσκεψη στη νομαρχία Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε σήμερα τα σχολεία του νομού να λειτουργήσουν κανονικά, μετά από δύο μέρες "κατάληψης" από την κακοκαιρία.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Η ηλιοφάνεια που επικράτησε χθες μετά το μεσημέρι είχε αποτέλεσμα να λιώσουν τα χιόνια στις περισσότερες περιοχές των νομών της Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Ωστόσο σημαντικά προβλήματα, κυρίως στις συγκοινωνίες, παρουσιάστηκαν νωρίς το πρωί, λόγω του παγετού που επικράτησε στη διάρκεια της νύχτας. Τα προβλήματα στις συγκοινωνίες, μάλιστα, ήταν ανυπέρβλητα σε σχεδόν όλο το οδικό δίκτυο, κυρίως το επαρχιακό, των νομών της Βόρειας Ελλάδας.

Απαραίτητη ήταν η χρήση αλυσίδων στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού δικτύου του νομού Έβρου.

Στο νομό Ροδόπης μέχρι αργά το πρωί το λεπτό στρώμα πάγου που κάλυπτε τα οδοστρώματα είχε αποτέλεσμα να αποκλειστούν περισσότερες από 30 ορεινές κοινότητες. Σταδιακά μέχρι το μεσημέρι η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε με τη συνδρομή των εκχιονιστικών μηχανημάτων της νομαρχίας, αλλά και τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Αποκλεισμένες ήταν μέχρι αργά το απόγευμα οι κοινότητες Θερμών του νομού Ξάνθης, ενώ προβλήματα στην κυκλοφορία αντιμετώπισαν και οι οδηγοί που κινήθηκαν στην περιοχή Εχίνου.

Θερμοκρασίες χαμηλότερες του μηδενός επικράτησαν σε πολλές περιοχές της Δράμας, ενώ χιονόπτωση σημειώθηκε το πρωί και μέσα στην πρωτεύουσα του νομού. Προβλήματα αντιμετώπισαν οι οδηγοί που κινήθηκαν στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου.

Κεντρική Μακεδονία

Χιονισμένοι παρέμειναν χθες όλοι οι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες διατήρησαν παγωμένα τα χιόνια των προηγούμενων ημερών.

Με αλυσίδες διεξαγόταν χθες η κυκλοφορία στην Κεντρική και Βόρεια Χαλκιδική, ακόμα και στους εθνικούς δρόμους.

Ανάλογη εικόνα παρουσίαζαν οι δρόμοι και στους νομούς Σερρών και Κιλκίς. Συγκεκριμένα, με μεγάλη δυσχέρεια κινούνταν τα αυτοκίνητα στους επαρχιακούς δρόμους από Σέρρες προς Βροντού και Λαϊλιά, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου του νομού Κιλκίς.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίστηκαν και στο οδικό δίκτυο των νομών Πέλλας και Ημαθίας. Μεγάλη προσοχή συνιστούσε η Τροχαία Πέλλας στους οδηγούς που κινούνταν στο οδικό δίκτυο της περιοχής Κέλης, αλλά και στην εθνική οδό από Έδεσσα προς Φλώρινα, όπου ήταν απαραίτητη η χρήση αλυσίδων. Τα εκχιονιστικά συνεργεία του νομού Ημαθίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον καθαρισμό των οδοστρωμάτων προς τα χιονοδρομικά κέντρα του νομού, ενώ σοβαρά ήταν τα προβλήματα από τη χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών και στην εθνική οδό προς Κοζάνη.

Στο νομό Πιερίας η κυκλοφορία διεξαγόταν με αλυσίδες στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου, καθώς και στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας.

Δυτική Μακεδονία

Στο μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Η ύφεση που παρουσίασε ο καιρός από νωρίς το πρωί είχε αποτέλεσμα να παραμείνουν αποκλεισμένες περίπου 32 ορεινές κοινότητες, από τις οποίες οι περισσότερες απεγκλωβίστηκαν στη διάρκεια της μέρας.

Συγκεκριμένα, πέντε κοινότητες στην περιοχή Αμυνταίου της Φλώρινας παρέμεναν αποκλεισμένες μέχρι αργά το απόγευμα. Η κυκλοφορία διεξαγόταν με δυσχέρεια ακόμα και μέσα στην πόλη της Φλώρινας, καθώς το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε τα 40 εκατοστά.

Ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο νομό Κοζάνης, όπου μέχρι το μεσημέρι παρέμειναν αποκλεισμένες εννέα ορεινές κοινότητες της περιοχής Βοΐου και άλλες δύο των Σερβίων. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα κατάφεραν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στους περισσότερους δρόμους και μέχρι αργά το βράδυ αποκλεισμένες παρέμεναν οι κοινότητες Αγίας Κυριακής και Καταφυγίου.

Χιονόπτωση καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας επικράτησε χθες και στο νομό Γρεβενών, χωρίς ωστόσο να παρουσιαστούν βλάβες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών. Μέχρι το μεσημέρι τα συνεργεία της νομαρχίας κατάφεραν να απεγκλωβίσουν 21 από τις αποκλεισμένες κοινότητες, ενώ αδύνατη ήταν μέχρι το βράδυ η κυκλοφορία στα χωριά Σαμαρίνα, Δοτσικό, Μεσολούρι και Μικρολίβαδο.

Ασθενής χιονόπτωση επικράτησε μέχρι το μεσημέρι σε πολλές περιοχές του νομού Καστοριάς, όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε το μισό μέτρο. Με αλυσίδες διεξαγόταν χθες η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού.

Θεσσαλία και Ήπειρος

Σε λευκό κλοιό βρίσκονταν χθες το πρωί τα ορεινά του νομού Τρικάλων, όπου παρέμεναν αποκλεισμένες περίπου 40 κοινότητες στις περιοχές της Καλαμπάκας και της Πύλης. Η βελτίωση του καιρού, σε συνδυασμό με τις αδιάκοπες προσπάθειες των συνεργείων της νομαρχίας, είχε αποτέλεσμα να απεγκλωβιστούν μέχρι νωρίς το απόγευμα τα 23 από τα χωριά, ενώ εξαιτίας του παγετού παρέμειναν αποκλεισμένες εννέα κοινότητες της Καλαμπάκας και οκτώ της Πύλης. Με χρήση αλυσίδων διεξαγόταν η κυκλοφορία στην εθνική οδό προς Γιάννινα. Στην πόλη των Τρικάλων η θερμοκρασία ήταν χαμηλή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν τα χιόνια, που έφταναν και τα 40 εκατοστά.

Προβλήματα στην κυκλοφορία αντιμετώπισαν τα οχήματα που κινήθηκαν στην περιοχή των Αγράφων του νομού Καρδίτσας. Στα πεδινά του νομού τα προβλήματα ήταν περιορισμένα, όπως και στην πόλη της Καρδίτσας. Με προχθεσινή απόφαση του νομάρχη τα σχολεία δε λειτούργησαν χθες.

Μικρότερης έντασης προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας. Προβλήματα στην κυκλοφορία σημειώθηκαν μόνο στα ορεινά, όπου ήταν απαραίτητη η χρήση αλυσίδων.

Σχετική βελτίωση παρουσίασε ο καιρός και στους νομούς της Ηπείρου, όπου προβλήματα αντιμετωπίστηκαν κυρίως στο νομό Ιωαννίνων. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό δίκτυο του νομού. Η ασθενής χιονόπτωση που σημειώθηκε το πρωί είχε αποτέλεσμα να παραμείνουν αποκλεισμένες περίπου δέκα ορεινές κοινότητες. Στους υπόλοιπους νομούς παρουσιάστηκαν μικρότερης έντασης προβλήματα μόνο στις ορεινές περιοχές.