Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Καιρός :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( επιστροφή στα χιόνια σε κεντροδυτική μακεδονία ) 

Επιστροφή στα χιόνια σε Κεντροδυτική Μακεδονία

Ψύχος και ισχυροί βοριάδες επικράτησαν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, χθες από νωρίς το πρωί, ενώ δεν έλειψαν οι χιονοπτώσεις, κυρίως στα ορεινά.

Χιόνι έπεφτε από τις πρώτες πρωινές ώρες σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και στα ορεινά των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αραιές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στις ορεινές περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη.

Περιορισμένης έκτασης ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους δρόμους, καθώς τις χιονοπτώσεις ακολουθούσαν διαστήματα με ήλιο, με αποτέλεσμα να λιώνουν τα χιόνια.

Πάντως, αντιολισθητικές αλυσίδες ήταν απαραίτητες στην εθνική και επαρχιακή οδό Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βίγλας και Βιτσίου αντίστοιχα, στο δρόμο Κοζάνης-Ιωαννίνων στην περιοχή Πενταλόφου, καθώς και μετά το 27ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Δράμας-Κάτω Νευροκοπίου.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, ως το απόγευμα έβρεχε κατά διαστήματα, οπότε ακολούθησε αραιή χιονόπτωση, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, και το κρύο ήταν τσουχτερό.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία, -1 βαθμός Κελσίου, σημειώθηκε στη Φλώρινα, ενώ 0 βαθμούς είχαν η Αλεξανδρούπολη, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Καστοριά και η Κοζάνη.

Τέλος, χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στο νομό Ιωαννίνων, χωρίς όμως να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ στην Καρδίτσα ο δυνατός άνεμος είχε ως αποτέλεσμα να ξεριζωθούν πολλά δέντρα στο κέντρο της πόλης.

Έκλεισε η εθνική

Απίστευτη ταλαιπωρία υπέστησαν για ακόμη μία φορά οι ανυποψίαστοι πολίτες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες χθες το απόγευμα.

Ο παγετός σε μικρό τμήμα της εθνικής οδού πάνω από την Άσσηρο (στο ύψος της Σοφούλας) ήταν αρκετός για δημιουργήσει κομφούζιο, καθώς ο δρόμος έκλεισε από τα φορτηγά που "έμειναν" στο μέσο του δρόμου. Οι ώρες περνούσαν και οι ουρές των αυτοκινήτων μεγάλωναν κατά μήκος της εθνικής οδού.

Για δύο τουλάχιστον ώρες, εκτός από δύο άντρες της Τροχαίας, που προσπαθούσαν να διευκολύνουν την κατάσταση με συμβουλές και νουθεσίες προς τους άπειρους οδηγούς, οι κρατικές υπηρεσίες δεν εμφανίστηκαν πουθενά.

Δύο λεωφορεία του ΚΤΕΛ με προορισμό τις Σέρρες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στο σταθμό.

Αγανακτισμένοι επιβάτες ρωτούσαν αν και πότε θα πραγματοποιηθεί το επόμενο δρομολόγιο, ενώ πολλοί (όντας κάτοικοι των Σερρών) ισχυρίζονταν ότι δεν είχαν πού να περάσουν τη νύχτα.

Η διεύθυνση του ΚΤΕΛ, από την άλλη πλευρά, αδυνατούσε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση, καθώς δεν είχε επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί.

Τα πνεύματα κατευνάστηκαν όταν διαδόθηκε η πληροφορία ότι τα μηχανήματα των αρμόδιων υπηρεσιών είχαν φτάσει (εκ των υστέρων) στο σημείο του παγετού και έριχναν αλάτι.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση απελπισμένου οδηγού που προσπαθούσε να απαγκιστρωθεί από το σημείο, λέγοντας, "για μία ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός κοιμήθηκε τον ύπνο του δικαίου".