Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Καιρός :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ευτυχώς ο καιρός βελτιώθηκε ) 

Τα χιόνια λιώνουν, αλλά τα προβλήματα παραμένουν σε πολλές περιοχές

ΠΕΡΑΣΕ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ, ΕΜΕΙΝΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ευτυχώς ο καιρός βελτιώθηκε

Στους -15ο C η θερμοκρασία στην Καστοριά- Προβλήματα ακόμη στις συγκοινωνίες, ενώ μόλις τώρα άρχισε η Βόρεια Ελλάδα να μετρά τις "πληγές" της

Η ηλιοφάνεια ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα χθες, δύο μέρες μετά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Σταδιακά η κυκλοφορία των οχημάτων στα οδικά δίκτυα των πεδινών περιοχών αποκαταστάθηκε, ενώ με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα προς τις περισσότερες κοινότητες, που είχαν αποκλειστεί από τα χιόνια.

Στη Θεσσαλονίκη παρά την ηλιοφάνεια το θερμόμετρο έδειχνε νωρίς το πρωί τέσσερις βαθμούς κάτω από το μηδέν και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στα ίδια επίπεδα θα διατηρηθεί και σήμερα.

Σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν στη διάρκεια της νύχτας στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Γρεβενών, όπου μέχρι χθες το μεσημέρι τέσσερις ορεινές κοινότητες παρέμεναν αποκλεισμένες. Το απόγευμα η βελτίωση του καιρού και η συνδρομή των εκχιονιστικών συνεργείων της νομαρχίας είχε αποτέλεσμα την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, εξαιτίας του πάγου που δημιουργείται στο οδόστρωμα από το ψύχος.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία και σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς, όπου νωρίς το πρωί ο υδράργυρος κατέβηκε στους -15 βαθμούς Κελσίου. Παρά το ψύχος και το χιόνι, που ξεπερνά τα 20 εκατοστά σε πολλά σημεία της πόλης, τα σχολεία όλου του νομού λειτούργησαν κανονικά.

Ομίχλη επικρατούσε στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Φλώρινας, χθες μέχρι το μεσημέρι. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό δίκτυο του νομού, ενώ περισσότερο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται σε ορεινούς δρόμους.

Προβλήματα εξαιτίας του ψύχους σημειώθηκαν χθες και στο νομό Κοζάνης. Δύο κοινότητες της περιοχής Σερβίων παρέμειναν αποκλεισμένες, ενώ με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Κεντρική Μακεδονία και Θράκη

Μικρότερης έντασης προβλήματα αντιμετωπίστηκαν χθες στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου από νωρίς το πρωί επικράτησε ηλιοφάνεια.

Χιόνι παρέμεινε στα οδοστρώματα λίγων ορεινών περιοχών, χωρίς ωστόσο να διακοπεί η κυκλοφορία. Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στα ορεινά των νομών Χαλκιδικής και Ροδόπης, όπου πολλοί οικισμοί παρέμεναν απροσπέλαστοι, ενώ με δυσκολία κινήθηκαν τα οχήματα και προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας, της Πέλλας και των Σερρών.

Θεσσαλία Ήπειρος

Αοικλεισμένα λόγω της χιονόπτωσης των προηγούμενων ημερών ήταν μέχρι νωρίς το απόγευμα 18 χωριά του νομού Τρικάλων, στην περιοχή της Καλαμπάκας και της Πύλης, η επικοινωνία με τατα οποία αποκαταστάθηκε με τη συνδρομή των εκχιονιστικών συνεργείων της νομαρχίας. Στους υπόλοιπους νομούς δεν σημειώθηκαν προβλήματα, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν.

Με αλυσίδες η κυκλοφορία στη Δυτική Μακεδονία

Σε πλήρη ύφεση ήταν χθες η κακοκαιρία που έπληξε την Κυριακή τις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Πάντως, αντιολισθητικές αλυσίδες ήταν απαραίτητες στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, με αλυσίδες κινούνταν τα οχήματα στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας από το 10ο ως το 26ο χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου από το 14ο ως το 30ο χιλιόμετρο. Επίσης, αλυσίδες ήταν απαραίτητες στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας μέσω Κέλης από το 35ο ως το 53ο χιλιόμετρο.

Επίσης, με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξαγόταν η κυκλοφορία των οχημάτων σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο της Καστοριάς και στον αυχένα της Κατάρας.