Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( φτωχότερο φέτος το καρναβάλι ) 

Έτοιμοι για το καρναβάλι αλλά και συγκρατημένοι όσον αφορά τα χρήματα που θα ξοδέψουν για αυτό, οι νεοεκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Ακόμη και η Νεάπολη θα παρουσιάσει φέτος μια λιτή καρναβαλική πομπή.

ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ ΣΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Φτωχότερο φέτος το καρναβάλι

Λιτότητα στις δαπάνες για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις αποφάσισαν οι περισσότεροι δήμοι της πόλης- Χωρίς καρναβάλι Καλαμαριά και Ωραιόκαστρο, πρώτο καρναβάλι για την Πυλαία

Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες των αποκριάτικων εκδηλώσεων στους περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, καθώς ήδη διανύουμε την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου. Ωστόσο, για τη χρονιά αυτή η πλειοψηφία των δημάρχων αποφάσισε περικοπές των δαπανών στον τομέα των εκδηλώσεων και του πολιτισμού.

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι δήμαρχοι στη "Μ", φέτος υπάρχει μια γενική τάση περιορισμού των δαπανών για αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς στόχος των περισσότερων δημάρχων για το 1999 είναι το "συμμάζεμα" των οικονομικών των δήμων.

Τα προγράμματα των εκδηλώσεων που θα γίνουν σε εννέα δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, δημοσιεύονται σήμερα στη "Μ", ενώ οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Κορδελιού, Πανοράματος, Σταυρούπολης και Συκεών δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει το πρόγραμμά τους. Η δημοτική αρχή της Καλαμαριάς και του Ωραιοκάστρου δεν θα διοργανώσουν καμία καρναβαλική εκδήλωση.

Δήμος Νεάπολης

Η μεγαλύτερη καρναβαλική εκδήλωση της πόλης, η παρέλαση των μασκαράδων στο δήμο Νεάπολης, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος καθώς το κόστος της παρέλασης έγινε δυσβάσταχτο για τη δημοτική αρχή.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Παπαζήδης δήλωσε στη "Μ" ότι εδώ και δέκα χρόνια ο δήμος Νεάπολης ξοδεύει όλο και περισσότερα χρήματα για την καρναβαλική πομπή.

Αυτό προβλημάτισε τους αρμόδιους για το αν τελικά άξιζε να γίνουν τόσα έξοδα για λίγες μόνο ώρες.

Ως απάντηση στους νοσταλγούς των προηγούμενων χρόνων ο δήμος Νεάπολης έχει καταρτίσει για μια ακόμη φορά το πλουσιότερο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις ημέρες της αποκριάς χωρίς όμως την περίφημη παρέλαση και σύμφωνα με τον κ. Παπαζήδη με πολύ μικρότερο κόστος.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν με το μεγάλο λαϊκό γλέντι την Τσικνοπέμπτη στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη και θα ολοκληρωθούν με τον παραδοσιακό χορό στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο την Καθαρά Δευτέρα. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν συνολικά δέκα εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν από τοπικά παραδοσιακά γλέντια με ποντιακά εδέσματα μέχρι πάρτι με κλόουν και ξυλοπόδαρους στους δρόμους της πόλης.

Το σημαντικότερο γεγονός της διοργάνωσης αναμένεται να είναι το "Φολκλορικό Φεστιβάλ" που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 17 μέχρι 20 Φεβρουαρίου το οποίο θα φιλοξενήσει παραδοσιακά ελληνικά και ξένα συγκροτήματα μεταξύ των οποίων και οι "Αroma Caribe".

Δήμος Αγίου Παύλου

Αν και η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος του Αγίου Παύλου, δεν επιτρέπει μεγάλες δαπάνες, ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Μιχάλη Μοσχονά, η δημοτική αρχή έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων κατά τις ημέρες της αποκριάς.

Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου γύρω στο μεσημέρι οι καρναβαλιστές συνοδευόμενοι από παραδοσιακές ορχήστρες θα ξεκινήσουν από τρία διαφορετικά σημεία της περιοχής και θα περάσουν από όλες τις γειτονιές. Το απόγευμα θα καταλήξουν όλοι μαζί στην καρδιά του δήμου στους "Κήπους του Πασά" όπου θα αρχίσει το παραδοσιακό γλέντι με άφθονο κρασί και σουβλάκια.

Η δημοτική αρχή σε μια προσπάθεια να δώσει κοινωνικό χαρακτήρα στο αποκριάτικο γλέντι, θα φιλοξενήσει την ορχήστρα που αποτελείται από ανθρώπους που αποθεραπεύτηκαν από το ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να προσφέρουν κάτι και αυτοί στις εκδηλώσεις χαράς.

Την Καθαρά Δευτέρα στις 11 το πρωί θα στηθεί μια εξέδρα στην περιοχή του δάσους του Σέιχ-Σου όπου παραδοσιακά και ρεμπέτικα συγκροτήματα θα ψυχαγωγούν το κοινό ενώ το κρασί και η παραδοσιακή λαγάνα θα προσφέρονται δωρεάν.

Παράλληλα τις ημέρες αυτές θα μοιραστούν χαρταετοί σε όλους τους μαθητές των δημοτικών σχολείων του Αγίου Παύλου.

Δήμος Ευόσμου

Νηστίσιμο παραδοσιακό φαγοπότι με φασολάδα, ελιές και χαλβά προγραμματίζει για την Καθαρά Δευτέρα, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ευόσμου σε συνεργασία με τη δημοτική επιχείρηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία αστυνομίας στην οδό Κολοκοτρώνη και θα αρχίσει στις 12 το πρωί.

Δήμος Εχεδώρου

Με διπλές εκδηλώσεις θα γιορτάσουν το καρναβάλι οι κάτοικοι του νεοσύστατου δήμου του Εχεδώρου. Στο Καλοχώρι την Τσικνοπέμπτη, γύρω στις 8 το βράδυ θα γίνει μασκέ πάρτι στο Πνευματικό Κέντρο. Την Κυριακή της αποκριάς την παρέλαση στην κεντρική πλατεία θα ανοίξει η θρακική "Γκαμήλα"με τον "Ντεφιτζή" και θα ακολουθήσουν 20 άρματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

Ανάλογο θα είναι το κλίμα και στον οικισμό της Ιωνίας όπου την τελευταία Κυριακή στις 4 το απόγευμα θα αρχίσει η παρέλαση από την πλατεία του Αγίου Αθανασίου και θα καταλήξει στο κέντρο των Διαβατών. Την Καθαρά Δευτέρα μικροί και μεγάλοι θα συγκεντρωθούν στο γήπεδο των "Ιώνων" όπου θα μοιράζονται χαρταετοί για τα παιδιά και άφθονο κρασί με τουρσιά και λαγάνες για τους υπόλοιπους.

Για το Σάββατο υπάρχει η σκέψη ενός αυθόρμητου μασκέ πάρτι στους δρόμους και τα καταστήματα.

Δήμος Αμπελοκήπων

Οι περικοπές στις δαπάνες δεν εμπόδισαν τη δημοτική αρχή των Αμπελοκήπων να ετοιμάσει και φέτος μια σειρά αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου με την περίφημη παρέλαση του καρνάβαλου. Το προηγούμενο βράδυ, στη συμβολή των οδών Χαλκίδη και Μεγάλου Αλεξάνδρου θα στηθεί ένα "τρικούβερτο" γλέντι με ζωντανή, ροκ, λαϊκή και δημοτική μουσική ενώ ξυλοπόδαροι, κλόουν και ταχυδακτυλουργοί θα περιφέρονται ανάμεσα στο πλήθος. Την Καθαρά Δευτέρα το ΚΑΠΗ θα διοργανώνει τη δική του εκδήλωση, προσφέροντας την πατροπαράδοτη φασολάδα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Δήμος Μενεμένης

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων στο δήμο Μενεμένης, βρίσκονται φέτος τα παιδιά, με μια ειδική αποκριάτικη εκδήλωση που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Την Τσικνοπέμπτη αν ο καιρός είναι καλός στην πλατεία "Τσομπάνογλου" είναι προσκεκλημένα όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε ένα αποκριάτικο πάρτι με κλόουν, ξυλοπόδαρους και ταχυδακτυλουργούς.

Τα παιδιά θα συμμετέχουν σε παιχνίδια και θα χορέψουν με το παραδοσιακό γαϊτανάκι ενώ θα υπάρχει και μπουφές εδέσματα και γλυκά. Σε περίπτωση που ο καιρός δεν είναι καλός η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Δήμος Πυλαίας

Για πρώτη φορά φέτος ο δήμος Πυλαίας διοργανώνει αποκριάτικες εκδηλώσεις, έχοντας ήδη σχεδιάσει ένα τριήμερο κεφιού με καρναβαλική πομπή, ζωντανή μουσική και χορό. Το μεσημέρι του Σαββάτου θα συγκεντρωθούν στο κέντρο της Πυλαίας στο "Πέτρινο κτίριο", όλα τα μουσικοχορευτικά και θεατρικά συγκροτήματα του δήμου θα χορέψουν και θα παρουσιάσουν διάφορα παραδοσιακά έθιμα. Την ίδια περίπου ώρα, την Κυριακή θα γίνει η παρέλαση του καρνάβαλου ενώ δεν έχει ακόμη καθοριστεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Δευτέρας.

Δήμος Πολίχνης

Έμφαση στην παράδοση και τα τοπικά αποκριάτικα έθιμα θα δώσει φέτος ο δήμος Πολίχνης. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στην κεντρική πλατεία με την παρουσίαση των "Μωμόγερων" από την Ένωση Ποντίων Πολίχνης ενώ ο πολιτιστικός σύλλογος Σιάτιστας θα παρουσιάσει τα "Μπουμπουσάρια". Την ίδια μέρα οι σύλλογοι Ασσήρου και Τιρνάβου θα παίξουν παραδοσιακή μουσική και θα χορέψουν. Την Κυριακή 14 Φεβρουάριου η Θρακική Εστία Δράμας θα παρουσιάσει τα Έθιμα της "Περπερούνας" και της "Τυρινής" και ο Σύλλογος "Αριστοτέλης" από την Κοζάνη θα παρουσιάσει τους "Φανούς".

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο Σαββατοκύριακο και θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα με το πέταγμα του χαρταετού στο αλσύλλιο της Πολίχνης κάτω από τους ήχους της μουσικής του συγκροτήματος του Γιάννη Ξενίδη, ενώ θα μοιραστεί σε όλους φασολάδα, λαγάνα και κρασί.

Δήμος Τριανδρίας

Νωρίτερα από κάθε άλλο δήμο αρχίζουν οι εκδηλώσεις της αποκριάς στην Τριανδρία. Αύριο Κυριακή τα παιδιά των δημοτικών σχολείων της Τριανδρίας θα παίξουν το "παιχνίδι του χαμένου θησαυρού" το οποίο διοργανώνει το δημοτικό συμβούλιο νεολαίας του δήμου. Την Τσικνοπέμπτη στο κλειστό γυμναστήριο θα πραγματοποιηθεί ένα μασκέ πάρτι για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, ενώ στο Κέντρο Νεολαίας θα γίνει ανάλογο πάρτι για τα παιδιά των λυκείων και γυμνασίων.

Η κεντρική αποκριάτικη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου. Όλοι οι φορείς του δήμου σχηματίζοντας ομάδες μασκαράδων θα περάσουν από όλους τους δρόμους του δήμου για να "ξεσηκώσουν" τον κόσμο. Στη συνέχεια όλοι μαζί θα καταλήξουν στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνος όπου θα γίνει και βράβευση του καλύτερου γκρουπ και του καλύτερου μασκαρά στις τέσσερις το απόγευμα.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει λαϊκό ξεφάντωμα, με το κάψιμο του καρνάβαλου διάφορα παιχνίδια και πλούσιο μπουφέ με κρασί και εδέσματα. Την Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστούν τα "κούλουμα" στις παρυφές του δάσους. Ο δήμος τριανδρίας θα στείλει αντιπροσωπείες καρναβαλιστών στις 14 Φεβρουαρίου στην παρέλαση του δήμου Μοσχάτου και στις 21 στο δήμο Τιρνάβου.