Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Το Αλεξάνδρειο δεν φιλοξενούσε μόνο αγώνες μπάσκετ. Ήταν για πολλά χρόνια και το σπίτι του βόλεϊ της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό φιλοξενήθηκε ο πρώτος αγώνας του πρωταθλήματος Α' Εθνικής, ο πρώτος αγώνας ομάδας της πόλης σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά και η πρώτη αναμέτρηση Εθνικής ομάδας στη Θεσσαλονίκη. Το Αλεξάνδρειο ήταν ανέκαθεν η παραδοσιακή έδρα του βόλεϊ στη Θεσσαλονίκη και δικαιωματικά έχει τη δική του σελίδα στην ιστορία του αθλήματος.

Όλα ξεκίνησαν στις 7 Δεκεμβρίου 1968, όταν ο Γιώργος Βουλκόπουλος υπέγραψε, ως αρχηγός του Ηρακλή το πρώτο φύλλο αγώνα. Ο Θεσσαλονικιός διεθνής διαιτητής Νίκος Χρυσαφίδης σφύριξε την έναρξη του αγώνα και ο Δημήτρης Κουβάτσος του Εθνικού έκανε το πρώτο σέρβις στην ιστορία της Α' Εθνικής.

Το αξιοσημείωτο; Οι φίλαθλοι πλήρωσαν για το εισιτήριο 10 δραχμές! Έτσι ξεκίνησε ένας θεσμός που πλησιάζει πλέον τα 40 του χρόνια. Για την ιστορία, στον πρώτο αγώνα μετείχε και ο κορυφαίος Έλληνας βολεϊμπολίστας Νίκος Αντωνιάδης, αλλά ο Ηρακλής έχασε με 3-2, αν και προηγήθηκε με 2-0 σετ.

Ο πρώτος διεθνής αγώνας

Ο πρώτος διεθνής αγώνας βόλεϊ που έγινε στο Αλεξάνδρειο και υπάρχει καταγεγραμμένος στην ιστορία ήταν η φιλική συνάντηση ανάμεσα στη Μεικτή Θεσσαλονίκης και τη Λέφσκι Σόφιας. Η ομάδα της πόλης έχασε με 3-0 σετ, παρότι είχε στη σύνθεσή της τον νυν ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Χαριτωνίδη. Η Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Αλεξάνδρειο το 1972, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ανοίξεως.

Στο Αλεξάνδρειο έγινε και ο πρώτος αγώνας ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ήταν στις 15 Φεβρουαρίου 1976, όταν ο Ηρακλής αντιμετώπισε τη γαλλική Ρασίγκ Παρί και τη νίκησε με 3-2 σετ, για να ακολουθήσουν δεκάδες άλλοι ευρωπαϊκοί αγώνες των "κυανόλευκων", αλλά και του Άρη, του Δημόκριτου και των κοριτσιών του Φιλαθλητικού. Από τις μεγαλύτερες στιγμές ήταν ο αγώνας του Άρη με την ιταλική Γκαμπέκα Μοντικιάρι (1993), όταν οι "κίτρινοι" κατέκτησαν σετ με 15-0 (!), αλλά και η πρόκριση του Φιλαθλητικού στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων σε βάρος της σουηδικής Γκέτεμποργκ (1986), η πρώτη μέχρι τότε για ελληνική γυναικεία ομάδα.