Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, οι οποίοι έγιναν στο Μόντρεαλ, το κορίτσι-θαύμα της ενόργανης γυμναστικής, τις ικανότητες του οποίου θαύμαζε και χειροκροτούσε ο φίλαθλος κόσμος ανά την υφήλιο, ήρθε στην Ελλάδα για τους Βαλκανικούς Αγώνες. Ο λόγος για τη Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι, της οποίας η άφιξη στη Θεσσαλονίκη είχε προκαλέσει… παροξυσμό στον κόσμο, που έκανε ουρές έξω από το Αλεξάνδρειο για να την παρακολουθήσει.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών, που φιλοξενήθηκε στο Παλέ το 1979, το μεγάλο αστέρι ήταν ο Σοβιετικός Γιούρικ Βαρντανιάν, που μεσουρανούσε εκείνη την περίοδο στην κατηγορία των 82,5 κιλών. Φυσικά δεν είχε πρόβλημα να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και να το προσθέσει στη συλλογή του, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ακόμη πέντε χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και ένα χρυσό στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980. Η διοργάνωση του 1979 ήταν η πρώτη διεθνής για το Αλεξάνδρειο με τόσο μεγάλη συμμετοχή, αφού συμμετείχαν 189 αθλητές από 39 χώρες. Μάλιστα, αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων του 1978, αλλά εξαιτίας του σεισμού που "χτύπησε" εκείνη τη χρονιά την πόλη, η διοργάνωση αναβλήθηκε και ανατέθηκε στη Θεσσαλονίκη το παγκόσμιο ανδρών του 1979.

Ένας από τους μεγαλύτερους παλαιστές που αγωνίστηκαν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον ήταν ο Σοβιετικός (μετέπειτα Ρώσος) Γκιόργκι Κογκουασβίλι, που πήρε μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο ελληνορωμαϊκής του 1991. Τότε ήταν μόλις 22 ετών, στο ξεκίνημα της καριέρας του, κατά την οποία συνολικά κέρδισε έξι μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, τέσσερα σε ευρωπαϊκά και ένα Ολυμπιακό.

Στις 26-29 Μαΐου του 1994, διοργανώθηκε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής. Οι Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να χειροκροτήσουν εκεί τη σπουδαία Βουλγάρα Μαρία Πετρόβα, που κατέκτησε τον τίτλο στο σύνθετο ατομικό, αλλά και την Ουκρανή Εκατερίνα Σερεμπριάνσκαγια, η οποία έδωσε δείγματα του μεγάλου ταλέντου της, χάρη στο οποίο στέφθηκε ολυμπιονίκης στην Ατλάντα το 1996.