Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σαν Σήμερα

12 Φεβρουαρίου γεννήθηκε η Chynna Philips των Wilson Philips (1968). Το 1983 πεθαίνει σε ηλικία 100 χρονών, ο πιανίστας Eubie Blake.

13 Φεβρουαρίου γεννήθηκαν ο Peter Gabriel (1950), o Peter Hook των New Order (1956), o Ali Campbell των UB40 (1959) και η Sonia (1971).

Το 1961 ο Frank Sinatra φτιάχνει τη δική του δισκογραφική ετικέτα που την ονομάζει Reprise. Αργότερα ηχογράφησαν σε αυτή μεταξύ άλλων οι: Dean Martin, Sammy Davis Jr. , Neil Young, Kinks κ.ά.

Το 1982 κλέβουν τη μαρμάρινη πλάκα από τον τάφο του Ronnie Van Zant των Lynyrd Skynard. Η πλάκα ζύγιζε περίπου 150 κιλά.

14 Φεβρουαρίου του 1994 η Mariah Carey ανεβαίνει κατευθείαν στην κορυφή του βρετανικού τσαρτ με το τραγούδι "Without You". Έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που ανέβηκε κατευθείαν στο νούμερο ένα του καταλόγου επιτυχιών της Αγγλίας, την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του σιγκλ της.

15 Φεβρουαρίου γεννήθηκε η Melissa Manchester (1951).

Το 1965 πεθαίνει από καρκίνο στους πνεύμονες ο Nat "King" Cole σε ηλικία 45 χρονών.

Το 1968 πεθαίνει σε ηλικία 38 χρονών ο μπλουζίστας Little Walter Jacobs.

Το 1981 πεθαίνει στο Σαν Φρανσίσκο σε ηλικία 39 χρονών από υπερβολική δόση ναρκωτικών ο κιθαρίστας Mike Bloomfield.

To 1993 πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο George Wallington, πιανίστας της τζαζ και συνθέτης που συνεργάστηκε με κορυφαίους μουσικούς, όπως ο Dizzy Gillespie και ο Charlie Parker.

Δίσκοι Εκτός

AFRO-LATINO (PUTUMAYO/MBI)

Το καρναβάλι φθάνει στην κορύφωσή του και όλοι τρέχουμε από πάρτι σε πάρτι, για να ξεφαντώσουμε χορεύοντας τους γνώριμους latin ρυθμούς. Αν όμως θέλετε κάτι διαφορετικό από τα "γνωστά" χιλιοακουσμένα τραγούδια, τότε η πρόταση έχει όνομα Afro-Latino, μια συλλογή που θα αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα, μια συλλογή που θα προσθέσει το αλάτι και το πιπέρι στη συνταγή που μας σερβίρουν εδώ και χρόνια αυτές τις ημέρες. Οι 4 Etoiles με το "Adama Coly", οι Tam-Tam 2000 με το "Me Vuelvo Guahiro", οι Africando με το "Yay Boy" και τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες Orchestre Baobab De Dakar, Ricardo Lemvo, Cuarteto Oriento, Julian Avalos & Afro Andes, Papi Oviedo, Sam Mangwana υπόσχονται να μη σας αφήσουν να καθίσετε ούτε ένα λεπτό. Καλή διασκέδαση!

AFRO-CUBAN GROOVE VOL.3 (MELODIE/ANKH)

Στα ίδια υψηλά επίπεδα διατηρείται η τρίτη συνέχεια της χορευτικής συλλογής με εξωτικούς ρυθμούς από τη μακρινή Κούβα. Από τη δεκαετία του '40 που οι ήχοι της Κούβας κατέκτησαν τη χώρα της ευκαιρίας, όταν τα αμερικάνικα ραδιόφωνα έπαιζαν το "κάτι διαφορετικό", μέχρι και σήμερα που όλα τα καλά της πατρίδας του Τσε και του Φιντέλ έχουν γίνει μόδα, οι ρυθμοί son, bolero, guahira, salsa… έχουν κατακτήσει όλη την υφήλιο και βέβαια και την Ελλάδα. Οι Omar Sosa, Tito Puente, Jose Alberto, P18, Ruben Gonzales, Mana Dibango, Har You Percussion Group, αποτελούν εγγύηση ότι έστω και για μια ώρα θα βρεθείτε στην ονειρεμένη Κούβα. Καλό ταξίδι!

RICARDO LEMVO & MAKINA LOCA-MAMBO YO YO (PUTUMAYO/MBI)

Ο Ζαϊρινός Ricardo Lemvo με τους Macina Loca τραγουδά με αφρικάνικη φωνή τα κουβανέζικα son. Φοιτητής ακόμα άρχισε να ασχολείται περισσότερο χρόνο με τη μουσική παρά με τις πολιτικές επιστήμες. Στο Λος Άντζελες γνώρισε το "μεγάλο δάσκαλό" του, Jesus Alejandro Perez "Nino Jezus", που τον έπεισε να ανοίξει τα φτερά του. Και έτσι έγινε. Το 1990 ο Ricardo Lemvo σχημάτισε τους Makina Loco, με σκοπό να συνδυάσουν τη rumba του Κογκό και το κουβανέζικο son montuno, ιδέα που γεννήθηκε τις δεκαετίες του '50 και του '60 από τους πατέρες αυτής της μουσικής. Ο ιδιαίτερος ήχος του συγκινεί και συνάμα ξεσηκώνει. Μία ακόμη πρόσκληση για χορό, που σίγουρα δεν θα αρνηθείτε!

BADI ASSAD CHAMELEON (E.I. /POLYGRAM)

Το όνομά της τα λέει όλα. Badi σημαίνει "Μαγικό Λιοντάρι" και η Badi Assad δικαιούται το όνομα που της χάρισε η μητέρα της. Κιθαρίστρια, τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και περκασιονίστρια επιχειρεί το πρώτο της μεγάλο βήμα στο "σκληρό" κόσμο της μουσικής βιομηχανίας. Με το "Chameleon" ένα μίγμα από world, pop, jazz και flamenco κατακτά δίκαια μια θέση στην καρδιά, αλλά και τη δισκοθήκη μας. Δώδεκα τραγούδια που μας προ(σ)καλούν σε μια μοναδική περιπλάνηση στα άγρια τροπικά δάση της Βραζιλίας. Το "Μαγικό Λιοντάρι", αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των ζώων, κερδίζει τη μάχη!