Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Ευθυμογράφημα

( σπάτουλα στο μυαλό :: 17/2/2006 19:51:12) 

Μια κυβέρνηση γεμάτη Θεσσαλονικείς υπουργούς. Βάλε, Κωστάκη, και κανέναν απ' το Λεκανοπέδιο…

Σπάτουλα στο μυαλό

Τζάμπα πήγαν οι προσπάθειες του Κακλαμάνη: γιατρός εγχείρησε μια γυναίκα και ξέχασε στο στομάχι της μια σπάτουλα - πάλι καλά που δεν ξέχασε κανένα Μπλακ εντ Ντέκερ ή κανένα πατόφτυαρο.

Η γυναίκα υπέφερε μετά την εγχείρηση, πονούσε, την ξανάνοιξαν και βρήκαν στο στομάχι της το εργαλείο - ο γιατρός προφανώς θα έβριζε για το ότι η ασθενής δεν μπόρεσε να χωνέψει τη σπάτουλα, να ησυχάσουν όλοι, και μετάνιωσε που δεν της συνέστησε να παίρνει μετεγχειρητικώς δέκα Άλκα Σέτζερ τη μέρα.

Το γεγονός συνέβη στη Θεσσαλονίκη όπως είδα στην ΤV - ενώ στο άλλο κανάλι είχε συγγενική περίπτωση: ένας γιατρός για να εγχειρήσει μια γυναίκα της ζήτησε ένα εκατομμύριο δραχμές σε φακελάκι. Πήρε τα λεφτά, έκανε την επέμβαση, αλλά η γυναίκα αμέσως μετά πέθανε - οπότε ο γιατρός κάλεσε τους συγγενείς της και επέστρεψε τα λεφτά.

(Ευγενής άνθρωπος. Αν η γυναίκα έμενε ανάπηρη ίσως -λόγω γενναιοδωρίας- της επέστρεφε τα μισά χρήματα).

Κάτι ανάλογο έγινε σε ένα γραφείο κηδειών που, παιγνιωδώς, έγραφε απέξω: "Σε περίπτωση αναστάσεως, το φέρετρο επιστρέφεται".

Γι' αυτό υποστηρίζω και τη συστηματική παρουσία του Ψωμιάδη στις εγχειρήσεις (τον οποίο καλούν παντού, ακόμη και σε κηδείες, όπου -από ευγένεια- παρίσταται), γιατί αν είναι ο νομάρχης παρών αποκλείεται ο γιατρός να αφήσει στο στομάχι ασθενούς κοτζάμ σπάτουλα - το πολύ πολύ να ξεχάσει κανένα σταυροκατσάβιδο ή κανένα σιδηροπρίονο.

(Μικρό το κακό).

Το ερώτημα είναι βέβαια τι μπορεί να έκανε ο γιατρός με τη σπάτουλα στο στομάχι του ασθενούς - έχτιζε κανένα σοβατεπί ή μήπως φιλοτεχνούσε γύψινα; Εκτός κι αν ήταν καμιά σπάτουλα ζαχαροπλαστείου, και την ίδια στιγμή που ο γιατρός έκανε την εγχείριση, κάπου δίπλα έφτιαχνε και γλυκό και μπέρδεψε τα αντικείμενα. (Ποιος ξέρει τι θα έβαλε μέσα στο γλυκό).

Όλα είναι πιθανά - ίσως να ακούσουμε και για νοσοκόμες που βαριούνται κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης και πλέκουν, δίπλα, πουλόβερ. Αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, μέχρι να βρούμε στο στομάχι κάποιου ασθενούς καμιά βελόνα πλεξίματος, δαχτυλήθρες και τέτοια - μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό, αλλά δεν είναι: μέσα σε σώμα ασθενούς μπορεί να βρεθεί πλέον μέχρι και γκρέιντερ.

Βέβαια, είχα πάντα μια απορία: πώς ένας γιατρός, με όλα αυτά που γίνονται, αφενός δεν προσέχει μήπως ξεχάσει κάτι μέσα στους εγχειρισμένους, αφετέρου και -κυρίως- πώς μπαίνει στο ρίσκο να πάρει φακελάκι και να εξευτελιστεί εφ' όρου ζωής για λίγα χρήματα - είναι απληστία; Έχει τόση λύσσα για λίγα λεφτά παραπάνω, ώστε να διακυβεύει όλη του την υπόσταση και το όνομα της οικογένειάς του για τρεις χιλιάδες ευρώ; Η απάντηση είναι μία:

Μάλλον ο Θεός, ή κάποιος γιατρός, ξέχασε παλιότερα στο μυαλό του λαμβάνοντος φακελάκι καμιά σπάτουλα, καμιά τανάλια ή κρουστικό δράπανο, οπότε, πώς να το κάνουμε, δικαιολογείται ο άνθρωπος…