Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Επιστολή αναγνώστου

( προς κομματικά ιερατεία :: 12/1/2006 20:24:10) 

Προς κομματικά ιερατεία

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ γραμματέας Συλλόγου Κατοίκων Άνω Πόλης

Αίρεση και αντικομματική ανταρσία είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος όλων για να ξαναβρούμε τη χαμένη αξιοπρέπειά μας και να ξαναγαπήσουμε την πόλη μας.

Είναι τραγικό για την πόλη σε κάθε προεκλογική περίοδο να ζει ξανά και ξανά το ίδιο πολυπαιγμένο έργο, μέσα από κομματικούς υποψήφιους με την ίδια πάντα "ξυλόγλυφτη" γλώσσα, με τις ίδιες στερεότυπες υποσχέσεις, τα ίδια γλυκανάλατα δήθεν οράματα βυζαντινού μεγαλείου που θα εξασφαλίσουν μέλλον λαμπρό για όλους μας. Όλα εκείνα που, τελικά, καταλήγουν σε κακόγουστο παραμύθι, πασπαλισμένο με τη χρυσόσκονη της ελπίδας, απαξιωτικό ωστόσο και ενίοτε καταστροφικό για την πόλη, όταν τύχει μάλιστα να προκύψουν μεγάλοι οικονομικοί πόροι (βλ. πολιτιστική πρωτεύουσα). Βαρέθηκα ακόμη και αυτή την εποικοδομητική κριτική, που αναλώνεται στα λόγια, δίχως να περιέχει τη δυναμική μιας βούλησης, που είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες προσωπικές και να αγωνισθεί για την αναστροφή αυτή της αρνητικής πορείας, που οδηγεί στην απάθεια και την αποχαυνωτική δίχως ελπίδα αποδοχή της καθημερινής μιζέριας μας.

Εννοώ όλους εμάς, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάντια της πόλης και προ παντός για την έλλειψη παιδείας, αισθητικής και ανθρωπιάς που χρόνο με τον χρόνο οδηγεί την πόλη στην αποξένωση, την παρακμή και το μαρασμό. Ας αφήσουν τις πόζες, το στιλ και τις μικροφιλοδοξίες και ας κατέβουν μέσα από ένα σχήμα ανοιχτό και ενωτικό δίχως ηγεσίες και κομματικά καπελώματα, ίσοι μεταξύ ίσων, όλοι όσοι πονούν αυτή την πόλη, για να διεκδικήσουν τη χαμένη αξιοπρέπειά της.

Τα κόμματα πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους, ότι οι δημοτικές εκλογές θα πρέπει να διέπονται από τις αρχές της συμμετοχικής και άμεσης δημοκρατίας (ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων της πόλης) και όχι από τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όπως συμβαίνει στις βουλευτικές εκλογές. Εάν δεν αντιλαμβάνονται ότι η τακτική, που ακολουθούν, αποτελεί βρόχο, που πνίγει κάθε διαδικασία ενεργοποίησης της δημιουργικής φαντασίας και αποκλείει τη δράση των δυναμικών στοιχείων της κοινωνίας, τότε επιβάλλεται στην κοινωνία αυτή να παρακάμψει τα κόμματα.

Ένας άσημος πολίτης

Υ.Γ. Θέλω να πιστεύω ότι η "Μακεδονία", παραμένοντας πιστή στο σεβασμό της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, θα δώσει τη δυνατότητα και σε έναν άσημο πολίτη να εκφράσει την άποψή του χωρίς περικοπές, μετά τη δημοσίευση των απόψεων προσωπικοτήτων της πόλης για τις δημοτικές εκλογές που εξάλλου μας αφορούν όλους.