Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η συνεργασία Ελλάδας - Κίνας

Δ.Ι. ΔΙΑΚΙΔΗ μέλος δ.σ. Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων (παράρτημα Θεσ/νίκης)

Σύμφωνα με μελέτη που πρόσφατα ο ΟΑΣΑ εκπόνησε, ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας που ανέρχεται πάνω από 9% ετησίως, προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί και το 2006 και τα προσεχή χρόνια. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να προχωρήσει ταχύτατα η ναυτιλιακή συνεργασία με την Κίνα και για την κατασκευή μεγάλου διαμετακομιστικού λιμανιού στην Κρήτη, στην περιοχή Τυμπάκι. Κάθε χρόνο 22 εκατ. Κινέζοι επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Ένωση με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 15% και με ημερήσια μέση ατομική δαπάνη 360 ευρώ. Επειδή η Θεσσαλονίκη αποτελεί πόλη - κλειδί για την προώθηση κινέζικων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για τα Βαλκάνια, θα πρέπει να προβλεφθεί στην προγραμματική συμφωνία που θα υπογράψουν τα δύο μέρη, η δυνατότητα αεροπορικής σύνδεσης με απευθείας πτήσεις Πεκίνου - Θεσσαλονίκης (αντί του αεροδρομίου Αθηνών που ήδη εισέρχεται σε φάση κορεσμού), υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι ταχύτατα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάπτυξης του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

Αμαρτίες δικαστικών

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Β. ΚΟΒΑΤΣΗΣ καθηγητής πανεπιστημίου

Στον Τύπο καταγράφηκε σε αρκετή έκταση και με σαφήνεια το πρόβλημα της άφεσης αμαρτιών των 300 δικαστικών που παρανόμησαν (δεν υπέβαλαν δήλωση του "πόθεν έσχες"), που πρέπει να αναγορευθεί ως το πλέον μείζον πρόβλημα της δικαιοσύνης, ίσως μεγαλύτερο από τη διαπλοκή δικαστικών σε παράνομες αποφάσεις. Την ειδησεογραφία, βέβαια, της ημέρας (ιδίως στις TV) κάλυψαν άλλες αμαρτίες (αυτοκτονίες στρατιωτών, αξιωματικών, παραίτηση υφυπουργού, Πακιστανοί κτλ.), αλλά φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν μερικοί τη σημασία της απόφασης του προέδρου του Αρείου Πάγου, που αποτελεί όχι μόνο μείζον θέμα, αλλά βόμβα στα θεμέλια της δικαιοσύνης και της κοινωνίας, κυρίως γιατί δεν ξέρω πού βασίζεται ο κ. πρόεδρος και βγάζει τέτοιες αποφάσεις και αν μπορεί να επέμβει (διά του κ. υπουργού) η πολιτεία (δηλ. η κυβέρνηση) για να άρει αυτή την περίεργη και… προφανώς παράνομη απόφαση;

Δεν ξέρω πού θα καταλήξει αυτή η πολύπλοκη και περίεργη απόφαση του προέδρου του Αρείου Πάγου και πόση εμπιστοσύνη εμπνέει αυτή για την κάθαρση στη δικαιοσύνη, αλλά σίγουρα προκαλεί ερωτήματα, αμφιβολίες και κυρίως φόβους για επεκτάσεις της παραπάνω απόφασης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και σκοπό. Κάτι σίγουρα δεν πάει καλά.

Απορίες προς κ. Νίμιτς

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, τέως προϊστάμενος νομαρχιακού ταμείου Καστοριάς

Μπορείτε κ. Νίμιτς να μας πείτε, στον πολιτισμένο κόσμο, το κρατίδιο αυτό σε ποιο μπλοκ ανήκε; Χάριν αυτού του μπλοκ αυτοαναγορεύτηκε Μακεδονία. Άκουσα κ. Νίμιτς να λέτε ότι θέλετε να δώσετε το συνταγματικό όνομα (Μακεδονία) στο παραπάνω κρατίδιο. Γνωρίζετε κ. Νίμιτς ή ρωτήσατε στο κρατίδιο αυτό τι θα πει σύνταγμα; Ήξερε ποτέ σύνταγμα; Το μόνο σύνταγμα που ξέρουνε αυτά τα κρατίδια ήταν ο πατερούλης τους, ο Λένιν και ο Στάλιν. Αν επιθυμείτε λύση του θέματος είναι απλό: Σκοπιανή Δημοκρατία. Ας υπάρξει λίγη ντροπή για το συγκεκριμένο θέμα.