Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( υπάρχει αϊ-βασίλης; ) 

Υπάρχει Αϊ-Βασίλης;

Η οκτάχρονη Βιργινία Ο' Χάνλον ήθελε να μάθει όλη την αλήθεια. Για τον σκοπό αυτό έστειλε επιστολή στην ημερήσια εφημερίδα της Ν. Υόρκης "Sun", με την ελπίδα, ότι θα πάρει απάντηση:

Κ. διευθυντά,

"Επειδή αρκετοί φίλοι μου δεν πιστεύουν στον Αϊ-Βασίλη και επειδή ο πατέρας μου υποστηρίζει ότι η εφημερίδα "Sun" γράφει πάντα την αλήθεια, απαντήστε με, σας παρακαλώ: υπάρχει ή δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης;

Την ερώτηση της Βιργινίας τη θεώρησε ο διευθυντής Francis Church τόσο σημαντική, που όχι μόνον απάντησε προσωπικά, αλλά η απάντηση αυτή δημοσιεύθηκε μαζί με την επιστολή στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Sun".

Στη συνέχεια το γράμμα της μικρής Βιργινίας και η απάντηση του διευθυντή γίνονταν πρωτοσέλιδο κάθε Πρωτοχρονιά. Κι αυτό για 50 ολόκληρα χρόνια, ενώ σίγουρα θα συνεχιζόταν η παράδοση, να δημοσιεύεται, δηλαδή, η τόσο ευαίσθητη και μοναδική σε σύλληψη αλληλογραφία, αν η εφημερίδα δεν είχε διακόψει την κυκλοφορία της.

Να, λοιπόν, πώς απαντούσε κάθε Πρωτοχρονιά ο Francis Church στην μικρή επιστολογράφο:

Αγαπητή Βιργινία,

"Οι μικροί φίλοι σου δεν έχουν δίκαιο, όταν αμφισβητούν την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη. Γιατί οι φίλοι σου πιστεύουν μόνο σ' αυτό που βλέπουν. Ό,τι δεν καταγράφει το μικρό μυαλό τους, πιστεύουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει. Όλο εξάλλου το ανθρώπινο μυαλό είναι μικρό, είτε ανήκει σε μεγάλους, είτε σε παιδιά, αφού το μυαλό μας χάνεται στο σύμπαν σαν μια μικρή πεταλούδα. Και το μυαλό μιας πεταλούδας δεν είναι αρκετό να συλλάβει και να κατανοήσει όλη την αλήθεια.

Ναι! Βιργινία ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει. Υπάρχει με τέτοια βεβαιότητα, όπως με βεβαιότητα υπάρχει η αγάπη, το όνειρο και η ελπίδα. Και χάρη σ' αυτά όλα γίνεται η ζωή μας όμορφη και χαρούμενη.

Πόσο σκοτεινός θα 'ταν ο κόσμος άμα δεν υπήρχε ο Αϊ-Βασίλης; Δεν θα υπήρχε ούτε καν το όνειρο, ούτε η ποίηση, μήτε και η μεγαλοψυχία. Και τότε θα απόμενε μόνο μια σπίθα ορατής ομορφιάς. Σιγά σιγά θα 'σβηνε και το φως της παιδικότητας που λαμπρύνει τον κόσμο.

Ναι! Βιργινία ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει, όπως υπάρχουν τα παραμύθια και οι νεράιδες. Σαφώς. Αν μπορούσες να στείλεις τον πατέρα σου ή ο πατέρας να στείλει άλλους να πιάσουν τον Αϊ-Βασίλη.

Κι αν κανένας δεν τον συναντήσει, τι αποδεικνύει αυτό; Αποδεικνύει ότι τα μοναδικά πράγματα είναι συνήθως άπιαστα, αόρατα. Και τα αέρινα πλάσματα που χορεύουν στα λιβάδια του φεγγαριού είναι κι αυτά άπιαστα. Όμως υπάρχουν.

Όλα τα θαύματα δεν μπορεί να τα συλλάβει κι ούτε να τα δει και ο εξυπνότερος αυτού του κόσμου. Κι εσύ, Βιργινία, ενώ βλέπεις, πίστεψέ με, δεν τα βλέπεις όλα. Μπορείς να σπάσεις ένα καλειδοσκόπιο με τις πιο ωραίες χρωματιστές φιγούρες. Όμως, ψάχνοντας μετά, θα βρεις ποικιλόχρωμα θρύψαλλα και τίποτα άλλο.

Και ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι υπάρχει ένα πέπλο που προστατεύει τον αληθινό κόσμο και που καμιά δύναμη δεν μπορεί να το παραβιάσει. Μόνο η αγάπη, η πίστη και η ελπίδα μπορούν να ξεσκεπάσουν αυτό το πέπλο. Και τότε φαίνεται η ωραιότητα και το θαυμαστό αυτού του κόσμου. Και τίποτα άλλο δεν είναι πιο αληθινό και πιο σταθερό.

Ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει, Βιργινία, γιατί υπάρχουν τα παραμύθια, οι γοργόνες, οι καλές μάγισσες και η φαντασία. Ο Αϊ-Βασίλης ζει και θα ζει αιώνια. Θα ζει και θα είναι πάντα παρών για να φέρνει στα παιδιά, που είναι σαν και σένα, Βιργινία, αλλά και στον καθένα, που έχει ανοιχτή καρδιά, τη χαρά, την αισιοδοξία και την προσδοκία".

Επισημαίνουμε: Η πρωτοχρονιάτικη αλληλογραφία, ανάμεσα στο διευθυντή της εφημερίδας "Sun" και στην οχτάχρονη Βιργινία ξεκίνησε το έτος 1897 κι επαναλαμβανόταν ως το 1950 με το κλείσιμο της εφημερίδας.

Μ. Ζ.