Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( η νέα δημοτική αρχή να μη μείνει μόνο στις υποσχέσεις ) 

Οι Θεσσαλονικείς προβληματίζονται και προτείνουν

Η νέα δημοτική αρχή να μη μείνει μόνο στις υποσχέσεις

Αγαπητή "Μακεδονία",

Προ καιρού, βρέθηκα στην όμορφη Καβάλα. Με γοήτευσε με την ομορφιά της, την τάξη και την καθαριότητά της. Ήταν Κυριακή πρωί. Τ' απορριμματοφόρα εκτελούσαν το καθήκον τους και οι υπάλληλοι του δήμου καθάριζαν τους δρόμους και τα πάρκα.

Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη μας, και κάνοντας σύγκριση ανάμεσα στις δύο όμορφες πόλεις, η απογοήτευση με κατέλαβε. Μόνο η ελπίδα φώλιασε στην ψυχή μου, ίσως, η νέα δημοτική αρχή που ανέλαβε πρόσφατα ένα δύσκολο έργο και η οποία μας είχε υποσχεθεί πολλά, να μην έμενε μόνο στις υποσχέσεις.

Η καθαριότητα και ο καλλωπισμός της πόλης μας είναι ένα από τα βασικότερα σημεία, στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Έχει περάσει λίγος καιρός από την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή και οι προσπάθειες άρχισαν. Όμως, σε πολλά σημεία της πόλης (μπροστά από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στο χώρο της πανεπιστημιούπολης, σε δρόμους, σε πλατείες, σε πάρκα), βλέπουμε σκουπίδια που έχουν να καθαριστούν πολύ καιρό.

Οι υπεύθυνοι καθαριότητας πρέπει να εποπτεύουν συχνότερα και με μεγαλύτερη προσοχή τους υπαλλήλους του δήμου, οι οποίοι επιτελούν ένα σπουδαίο έργο.

Νομίζω, ότι πρέπει να επιλέγονται οι πιο κατάλληλοι και οι πιο άξιοι.

Βέβαια, η πόλη μας θα είναι πιο καθαρή, αν όλοι μας φροντίζουμε, να πετάμε τ' άχρηστα αντικείμενα εκεί που πρέπει.

Στην αυλή κεντρικού γυμνασίου και λυκείου δίπλα στην παραλία, χρόνια τώρα, βλέπω παλιά τραπέζια, καρέκλες κι άλλα άχρηστα αντικείμενα να βρίσκονται πεταμένα σε μια γωνιά, πράγμα απαράδεκτο. Είδα τουρίστες να κοιτούν μ' απορία το φαινόμενο και να το σχολιάζουν. Κι οι αυλές των σχολείων ανήκουν στο δήμο. Μια υπόμνηση στους διευθυντές των σχολείων, ίσως να είχε αποτέλεσμα.

Οι δρόμοι είναι για τα αυτοκίνητα και τ' άλλα τροχοφόρα και τα πεζοδρόμια για τους πεζούς. Όμως, για να συναντήσεις ελεύθερο πεζοδρόμιο είναι λίγο δύσκολο. Μόνο με τη συνεργασία του δήμου και της τροχαίας και την επιβολή αυστηρών προστίμων ίσως διορθωθεί η κατάσταση, ώστε να βαδίζουμε οι πεζοί με ασφάλεια στα πεζοδρόμια όχι μόνο του κέντρου της πόλης, αλλά και των συνοικιών που ανήκουν στο δήμο της Θεσσαλονίκης.

Οι συνοικίες πρέπει να έχουν την ανάλογη προσοχή με το κέντρο, για να μην αισθάνονται οι πολίτες ότι είναι δεύτερης κατηγορίας.

Η αισθητική πολλών κτιρίων είναι απαράδεκτη. Πολλά έχουν αναπαλαιωθεί κι είναι χάρμα οφθαλμών.

Ίσως ο δήμος θα μπορούσε να παρέμβει, ώστε οι ιδιοκτήτες να προβούν στη συντήρηση και βαφή αυτών, για ν' αλλάξει η όψη της Θεσσαλονίκης μας, η οποία έχει ανάγκη από πράσινο κι από λουλούδια, πολλά λουλούδια που είναι πηγή ζωής και χαράς, καθώς και ομορφιάς.

Ο δήμος μας, πολύ συχνά σε πνευματικές εκδηλώσεις βραβεύει άξιους συμπολίτες μας των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, οι οποίοι προσέφεραν πολλά στον τόπο μας. Αυτό είναι σπουδαίο και να επαναλαμβάνεται συχνά. Μόνο, που θεωρώ ότι τα ποσά που διατίθενται για τις δεξιώσεις που ακολουθούν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για το κοινωνικό σύνολο.

Ο δήμος μας έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο. Από την εφημερίδα "Μακεδονία" παρακολουθώ τις προσπάθειες που κάνει για το νοικοκύρεμα της πόλης μας. Παρακαλούμε το δήμαρχό μας και τους δημοτικούς συμβούλους (κυρίους και κυρίες) που τους εκλέξαμε τιμώντας τους με την ψήφο μας, να υλοποιήσουν τις προσδοκίες μας και τις υποσχέσεις τους, ώστε η πόλη μας να γίνει πραγματικά νυφούλα του Θερμαϊκού, όμορφη κι ανθρώπινη.

Συγχαίρω τη "Μακεδονία" και την κ. Μαρία Ζόννε για το νέο κι εποικοδομητικό κάλεσμα προς τους αναγνώστες της στήλης της.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

ΞΑΝΘΟΥΛΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ - ΤΣΙΤΑΜΠΑΚΗ