Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( όταν υπάρχει "ημέρα" υπάρχει πρόβλημα ) 

Όταν υπάρχει "Ημέρα" υπάρχει πρόβλημα

Κ. Ζόννε,

Η Δευτέρα ήταν αφιερωμένη στη Γυναίκα. Όταν υπάρχει όμως ακόμα "Ημέρα" που είναι αφιερωμένη "κάπου", όπως στο περιβάλλον, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στα ναρκωτικά, στον αναλφαβητισμό, αυτό σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα για το οποίο πολλές φορές υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, για το οποίο αναζητώνται λύσεις, προτάσεις και απαιτούνται κινητοποιήσεις.

Στο τέλος του 20ού αιώνα η Γυναίκα έχοντας αγωνιστεί έντονα, έχοντας κερδίσει μάχες, δεν παύει να διεκδικεί τα δικαιώματά της αλλά και να αξιοποιεί όλα εκείνα που προηγούμενες αλλά και σύγχρονες γενεές έχουν κατακτήσει.

Εμείς οι Έλληνες και Ελληνίδες καλούμαστε σαν ισότιμα μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να αποδεχτούμε τις τεράστιες μεταβολές, που συμβαίνουν στον κοινοτικό, στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο. Κι αυτή η εθνική υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών μπορεί να γίνει πράξη, αν όλοι οι Έλληνες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, ενσυνείδητα και ισότιμα, συμμετέχουμε σε κάθε διαδικασία, σε κάθε εξέλιξη.

Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι η Ελληνίδα έχει αποδείξει μέσα από αγώνες αιώνων, δουλεύοντας αθόρυβα πολλές φορές, πρωτοποριακά, αποδοτικά, σκληρά, ότι μπορεί να αντεπεξέλθει και να συναγωνιστεί ισάξια αλλά και να προηγείται από τις λοιπές Ευρωπαίες σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Σήμερα πια, δεν υπάρχει τομέας εργασίας που να μην έχει τη θέση της η Ελληνίδα εργαζόμενη. Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην εφαρμοσμένη εργασία αλλά και σε κάθε επιστημονικό και τεχνικό κλάδο του ελευθέρου επαγγέλματος, τον γεωργικό και βιοτεχνικό τομέα, στην πρωτογενή παραγωγή, η εργαζόμενη Ελληνίδα προσφέρει. Ακόμη και στο στράτευμα, στη ναυτιλία, το εμπόριο, στην επιστημονική έρευνα, στην δημόσια υγεία, στην καλλιτεχνική ζωή, στην ανώτατη παιδεία, στο δικαστικό κλάδο.

Ελπίδα για άμβλυνση των ανισοτήτων που υπάρχουν ακόμη στα δύο φύλα, ανισοτήτων που αφήνονται στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να διαδραματίσει η Γυναίκα σήμερα δίδει η Κοινοτική Πολιτική. Χαράχθηκε ένας καινούργιος προσανατολισμός στη νομοθεσία, που θα βοηθήσει τη γυναίκα που κερδίζει με κόπο τη ζωή της, την γυναίκα -κόρη, σύζυγο, μητέρα, εργαζόμενη- να συμμετέχει έμπρακτα στη διαμόρφωση των καταστάσεων και να γεννά το μέλλον.

Στην Ελλάδα του αύριο, της Ευρώπης, της ισότητος, στην Ελλάδα μιας καλύτερης ζωής, η Ελληνίδα θα δώσει και πάλι τη μάχη της με αγάπη για τον άνθρωπο, τις επιστήμες, τα γράμματα. Και θα κερδίσει μέσα από αυτόν τον αγώνα για την ύπαρξη. Θα είναι πάντα κρυμμένη πηγή ελπίδας και βρύση δύναμης.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω