Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( απαιτείται η αντικατάσταση των αμιαντοπλακών στα σχολεία ) 

Απαιτείται η αντικατάσταση των αμιαντοπλακών στα σχολεία

Κ. Ζόννε,

Στη "Μακεδονία" του Σαββάτου 23-1-99, σελ. 22, το άρθρο της κ. Στέλλας Λώτη, περιέγραφε τις καθυστερήσεις αναφορικά με την εισροή χρημάτων για τις επισκευές σχολικών κτιρίων και μερικοί νομαρχιακοί σύμβουλοι απέδωσαν ευθύνες στον κ. νομάρχη για τις καθυστερήσεις αυτές. Ιδιαίτερα ασχολήθηκαν και αναφέρθηκαν για το θέμα αυτό οι κ, Τρεμόπουλος, Τσαμασλής και Σπυριδάκης.

Απορώ διότι κανείς πλέον δεν μιλάει για τα 18 σχολεία που κτίσθηκαν επειγόντως το 1978 (μετά τους σεισμούς), τα οποία όχι μόνο δεν αντικαταστάθηκαν, αλλά κυρίως δεν αντικατέστησαν σε αυτά τις αμιαντόπλακες που αποτελούν κύρια δομικά υλικά για τους τοίχους, οροφές κτλ. Για τη δουλειά αυτή δεν διατέθηκαν και ούτε προβλέπεται να διατεθούν κονδύλια για την αντικατάσταση αυτή των αμιαντοπλακών με άλλα αδρανή υλικά. Είναι όμως γνωστόν ότι ύστερα από μερικά χρόνια (ήδη πέρασαν 21), οι αμιαντόπλακες υφίστανται κόπωση με αποτέλεσμα να διαχέουν ίνες αμιάντου στο περιβάλλον, το οποίο καθιστούν ανθυγιεινό και επικίνδυνο. Η μακροχρόνια όμως εισπνοή ινών αμιάντου είναι πασίγνωστο τι προκαλεί, άσχετα αν μερικοί τη θεωρούν αθώα.

Σήμερα δεν υπάρχει διεθνώς ούτε ένα κτίριο με αμιαντόπλακες (πλην των σχολείων της Θεσσαλονίκης και του Πύργου Ηλείας). Στον Πύργο τουλάχιστον η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει ζητήσει άμεση αντικατάσταση των αμιαντοπλακών ή όλων των επικίνδυνων σχολείων, ενώ προ μερικών ετών τους συνιστούσαν να βάψουν τις αμιαντόπλακες με σκληρό πλαστικό για να μην ξεφτίζουν και διαχέουν αμίαντο.

Κλασικό παράδειγμα μεγάλης δαπάνης για την αντικατάσταση των αμιαντοπλακών αποτελεί το τεράστιο κτίριο της ΕΕ σε σχήμα αστερία, το κτίριο Μπαρλεμόντ, στην πλατεία Σουμάν στις Βρυξέλλες για το οποίο διετέθησαν 16 δισεκατομμύρια δραχμές. Το κτίριο αυτό το βλέπουμε όλοι όσοι πάμε στις Βρυξέλλες και φαντάζομαι ότι θα το βλέπουν και οι κ. νομάρχες, υπουργοί κτλ., αλλά αυτοί δεν συγκινούνται από τέτοια παραδείγματα, δεδομένου ότι εδώ και 10 χρόνια τους γνωστοποιώ τα παραπάνω και αυτοί αγρόν αγοράζουν, πλην του κ. Σαλπιστή που το 1992 ανακοίνωσε ότι θα επιληφθεί του θέματος (έκτοτε σιωπή).

Είμαι σίγουρος ότι μια αίτηση στην ΕΕ θα έχει καλό αποτέλεσμα και κατά καλή συγκυρία προχθές που πηγαίναμε με τον ευρωβουλευτή κ. Τρακατέλλη στις Βρυξέλλες και του ανάφερα την υπόθεση αυτή, έδειξε αμέσως ενδιαφέρον και μου υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει άμεσα για την επίλυσή του. Περιμένω και ελπίζω.

Φιλικά

Καθ. Δρ. ΑΝ. ΚΟΒΑΤΣΗΣ

Εμπειρογνώμων και εκτιμητής προτάσεων στην ΕΕ