Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Για τις δενδροστοιχίες της πόλης

Στη χθεσινή "Μακεδονία" και στη σελίδα "επιστολές στην εφημερίδα" διάβασα μια επιστολή του κ. Ν. Νικολάου (ίσως γεωπόνου), που αναφέρεται στις "λεύκες και στο αστικό πράσινο" γενικά της Θεσσαλονίκης.

Με το περιεχόμενο της επιστολής αυτής, κι εγώ ως αρμόδιος συμφωνώ απόλυτα και συμπληρωματικά έχω να προσθέσω τα παρακάτω:

Γενικά οι δενδροστοιχίες της Θεσσαλονίκης συγκροτούνται από φυτά όπως η λεύκη η λευκή (populus alba), η οποία είναι γενικά δένδρο όμορφο καθ' όλα (πλούσια κόμη, φύλλωμα και κορμός αργυρόχρους) αλλά και ταχυαυξές, τόσο καθ' ύψος όσο και κατά πάχος! Είναι όμως δένδρο γενικά επιπολαιόριζο, πράγματι, που εύκολα ανατρέπεται στους σφοδρούς ανέμους, όπως έγινε στην τελευταία θεομηνία, με εκατοντάδες ανατροπές αυτών των δένδρων. Αλλά επίσης θέλω να προσθέσω ότι το αναφερόμενο δένδρο, η λεύκη η λευκή είναι και δένδρο βραχύβιο και για τους ενδιαφερόμενους λόγους πρέπει να αντικατασταθεί με άλλα δένδρα κατάλληλα όπως φτέλιες, ακακίες Κων/λεως, σοφόρες, φιλύρες ακόμη και πλατάνια που είναι μάλιστα κι αυτά και ταχυαυξή αλλά και μακρόβια!

Τέλος τη μελέτη για τις δενδροστοιχίες της Θεσσαλονίκης μπορεί πράγματι να τη συντάξει η δασολογική σχολή Θεσσαλονίκης και περιβάλλοντος, εν συνεργασία ίσως και με αρμόδιο εδαφολόγο καθηγητή, ο οποίος θα συντάξει κι αυτός την εδαφολογική μελέτη του, με την οποία οι αρμόδιοι καθηγητές, της δασολογικής σχολής, θα κάνουν την επιλογή τους για τα κατάλληλα είδη φυτών των δενδροστοιχιών της Θεσσαλονίκης μας, τα οποία θα πρέπει να είναι και βαθύριζα προς αποφυγή ανατροπών, αλλά και αισθητικώς όμορφα!!!

Με εκτίμηση

Σπύρος Νικολής

Υ.Γ. Την αναφερόμενη μελέτη των δενδροστοιχιών Θεσσαλονίκης μπορεί να αναλάβουν ακόμη (για το ταχύτερο) και γραφεία μελετών ιδιωτών δασολόγων, που υπάρχουν αρκετά στην πόλη μας.

Έρευνα και για την τρομοκρατία

Ο αξιότιμος κύριος εισαγγελεύς διέταξε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τη διαρροή και δημοσίευση της εκθέσεως του τέως πρεσβευτού μας στη μοιραία Κένυα.

Ας μας επιτρέψει να αναμένουμε την ημέρα καθ' ην θα διατάξη την διαλεύκανση της υποθέσεως -τεραστίου σκανδάλου της "μυστηριώδους" εξαφανίσεως όλων των αντιτύπων του φακέλου περί τρομο-κρατίας τον ποίο συνέταξε ο αείμνηστος (και προώρως χαμένος) Δημήτριος Τσεβάς. Ή μήπως και αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί κρατικόν απόρρητον;…

Αθανάσιος Κ. Παπατζίμας

Μακεδονικής Αμύνης 20

Θεσσαλονίκη