Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( μερικές ακόμα πληροφορίες για τους μύλους αλλατίνι ) 

Μερικές ακόμα πληροφορίες για τους μύλους Αλλατίνι

Αξιότιμε κ. διευθυντά,

Διαβάσαμε στις "Επιλογές" του Σεπτεμβρίου το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα του κ. Αλμπέρτου Ναρ με τον τίτλο "οι μυθικοί Αλλατίνι", που μας μετέφερε σε κάποιες άλλες εποχές, της τότε κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης. Θα ήθελα να προσθέσω και εγώ, σαν εκ καταγωγής Θεσσαλονικιός, μερικές ακόμα πληροφορίες για τους Αλλατίνι.

Ένας από τους διευθυντές των επιχειρήσεων ήταν και ο Ρομπέρτος, γιος και αυτός του Μωυσή Αλλατίνι. Ήταν ένας πολύ γενναιόδωρος μα ανεξίθρησκος άνθρωπος, θα έλεγα. Δεν έκανε διακρίσεις ως προς την εθνικότητα των εργαζομένων, αν ήταν, Έλληνες, Εβραίοι ή Τούρκοι. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι οι περισσότεροι των εργαζομένων στο Μύλο Αλλατίνι ήσαν Έλληνες!!! Κάποτε διατύπωσαν παράπονα κάποιοι Εβραίοι γιατί προτιμάει τους Έλληνες στις δουλειές του, απάντησε κατά λέξιν "Διότι είναι πολύ εργατικοί, πολύ έντιμοι και πολύ εκτιμούν τον εργοδότη τους…". Ο Ρομπέρτος Αλλατίνι, που έρχονταν σε μεγαλύτερη επαφή με τους εργαζόμενους στον Μύλο, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σ' αυτούς, διότι πάντοτε σχεδόν επέλυε τα αιτήματά των.

Γι' αυτό, οι υπάλληλοι και οι εργάτες έστησαν προς τιμή του μια χάλκινη προτομή του ιδίου, μέσα στον πρώτο όροφο του Μύλου μπαίνοντας από τη δυτική πλευρά του κτιρίου.

Επάνω δε στη βάση της προτομής γράψανε στη γαλλική "Les Ourviers et les Amployes Reconnaissants", "οι εργάτες και οι υπάλληλοι ευγνώμονες". Όταν οι Γερμανοί στην κατοχή είχαν επιτάξει το Μύλο για τις ανάγκες των στρατιωτών και έμαθαν από τους τότε επιζώντες Έλληνες, ποιος ήταν ο Ρομπέρτος Αλλατίνι, όχι μόνο δεν αφήρεσαν την προτομή, αλλά ούτε την άγγιξαν!!! Όπως πληροφορήθηκα πριν μερικά χρόνια, η προτομή αυτή αφαιρέθηκε για άγνωστους λόγους πολύ αργότερα.

Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι χάρις στις ενέργειες των Αλλατίνι, η Θεσσαλονίκη απέκτησε το 1908 ηλεκτροφωτισμό και τροχιόδρομους μέσω μιας βελγικής εταιρίας. Ακόμα, δε, κατασκευάσθηκε και το πρώτο δίκτυο υδροδότησης της πόλεως από κάποια γαλλική εταιρία.

Ευχαριστώ

Με εκτίμηση

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΓΙΟΥΛΟΥΝΤΑΣ