Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( οι ανοιξιώτες μετανάστες του βερολίνου εστιατόρια με ελληνικές ονομασίες ) 

Οι Ανοιξιώτες μετανάστες του Βερολίνου Εστιατόρια με ελληνικές ονομασίες

Ένα σημαντικό κομμάτι του ποντιακού ελληνισμού του Βερολίνου είναι και οι Ανοιξιώτες μετανάστες, οι οποίοι κατάγονται από το χωριό Ανοιξιά Λαγκαδά - Θεσσαλονίκης.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Βερολίνο είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά την προκοπή, εργατικότητα και φιλοξενία των συγχωριανών μου.

Στις δεκαετίες 1970 και 1980 παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη έξοδος Ανοιξιωτών, από ένα χωριό 500 περίπου κατοίκων. Οι χωριανοί μου περιπλανώμενοι στο εξωτερικό έγιναν δημιουργικότεροι και απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες. Από τα 300 περίπου ελληνικά εστιατόρια του Βερολίνου τα 30 ανήκουν στην κατοχή τους δηλ. το 1/10. Οι Ανοιξιώτες του Βερολίνου στη συντριπτική τους πλειοψηφία (περίπου 90%) ασχολούνται στο χώρο της γαστρονομίας, με επιτυχία. Σε πολλά εστιατόρια το προσωπικό είναι σχεδόν οικογενειακό. Πολλά εστιατόρια έχουν ελληνικές ονομασίες, όπως: Συμπόσιον, Συρτάκιας, Κως, Δημόκριτος, Προμηθέας, Απόλλων, Συρτάκι, Έλληνας, Μ. Αλέξανδρος, Αίγινα, Καλυψώ, Γιαννίκος, Ανεμόμυλος, Λευκός Πύργος, Αργώ, Γύρος, Τάσος, Πάρος, Γεια σας, κλπ. Το πρώτο ανοιξιώτικο εστιατόριο λειτούργησε το 1981, ενώ το τελευταίο το Δεκέμβριο του 1997.

Οι Ανοιξιώτες του Βερολίνου εργάζονται πολλές ώρες στο χώρο της γαστρονομίας, προσφέροντας άψογη εξυπηρέτηση, ποιότητα, ποικιλία φαγητού και άριστη φιλοξενία. Η διακόσμηση των εστιατορίων, τα φαγητά, η μουσική, η θερμή φιλοξενία, μεταφέρουν με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό παραδοσιακό χρώμα στη Γερμανία.

Οι μετανάστες έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους και με άλλες εθνικότητες. Πάντα σκέπτονται την Ανοιξιά και πάντα τη βοηθούν. Οι άρρηκτοι δεσμοί τους με το χωριό δίνουν το ερέθισμα στα παιδιά τους να το επισκέπτονται και να το αναζητούν. Έτσι το χωριό θυμίζει κάτι από τον παλιό εαυτό του. Στη δεκαετία 1990 ανακαλύπτουμε ίχνη παλιννόστησης (π.χ. μετανάστες από Σουηδία, συνταξιούχοι και νεότεροι από Γερμανία). Σήμερα, κάποια όαση φαίνεται να προβάλλει στο ερημικό μας χωριό (κατασκευή νέων σπιτιών, ανάπλαση χώρων, δημιουργία λίμνης, σχολείο κ.ά.).

Ο σύλλογος Ανοιξιωτών Βερολίνου, την παραμονή Χριστουγέννων πραγματοποιεί χορευτικές εκδηλώσεις, παρουσία πολλών χωριανών και φίλων Γερμανών.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ