Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( ποιος είναι φουκαράς; ο διογένης, ή ο κάθε ανιστόρητος; ) 

Ποιος είναι φουκαράς; Ο Διογένης, ή ο κάθε ανιστόρητος;

Κύριε διευθυντά,

Διαβάζοντας, το άρθρο με τίτλο "Ξεφτίλα…" σ' ένα έντυπο, που διανέμεται δωρεάν σε στάσεις λεωφορείων (τ. 23, 29/9/98) έμεινα έκπληκτος από την άχαρη και απογοητευτική κριτική του "αρθρογράφου", ο οποίος εμφανίστηκε σκληρός και άδικος κριτής.

Στην κριτική του προσέγγιση ο αρθρογράφος άθελα εξέθεσε τον εαυτό του, από την αρχή κιόλας, αφού εξέλαβε τον Διογένη για το Δημοσθένη, αναφερόμενος στο φαναράκι. Ήθελα να ξέρω ποιος είναι φουκαράς ο Διογένης (από τη Σινώπη του Πόντου, φημισμένος κυνικός φιλόσοφος για την ευστροφία του) ή ο οποιοσδήποτε ανιστόρητος που τον αγνοεί;

Καμία λοιπόν σχέση του Διογένη με τον Δημοσθένη, το ρήτορα, εχθρό του Φιλίππου και πολέμιο των Μακεδόνων.

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος αποκαλύπτει το μένος του κατά του εκλεκτού βορειοελλαδίτικου ελληνισμού, του τοπικού Τύπου και εισαγγελέα, ενοχλημένος προφανώς από την αποδοκιμασία των ατοπημάτων του λεξικού και του δημιουργού του, ο οποίος καταδικάστηκε όχι μόνο στη συνείδηση του ελληνισμού, αλλά και αναγκάζεται ν' αποσύρει τα επίμαχα σημεία, που μόνο διχόνοια προκαλούν. Τι θέλει λοιπόν; Ο "ηλίθιος" λαός να επικροτήσει την ελευθερία έκφρασης του υβριστή του; Απεναντίας, θα ήταν ηλίθιος ο κόσμος αν δεν αντιδρούσε αποστομωτικά, εναντίον του Μπαμπινιώτη και των υπερασπιστών του. Ο λαός δεν ανέχεται πλέον οποιεσδήποτε αθλιότητες, που προσβάλλουν την εθνική του αξιοπρέπεια.

Ο αρθρογράφος στρέφεται και εναντίον του τοπικού Τύπου και μυκτηρίζει τη στάση του (του Τύπου) κατά του λεξικού. Μήπως η εφημερίδα, στην οποία γράφει δεν είναι της Θεσσαλονίκης; Πώς εξηγείται ότι "τα 4.000 και πλέον φύλλα του τοπικού Τύπου του παίρνουν τ' αυτιά;".

Στη συνέχεια συσκοτίζει τα πράγματα εισβάλλοντας σε άσχετα θέματα, καθώς αναφέρει "μήπως θα έπρεπε να ζητήσουμε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην Παλαιά Διαθήκη, την Οδύσσεια, Ιλιάδα και Πλάτωνα, για τα απρεπή σημεία που περιέχουν;".

Τέλος, από τον άκομψο επίλογο "Αει… χάσου! Ρε "Τυπίδη", εύκολα αντιλαμβανόμαστε σε τι σύγχυση οδηγείται ο σεβαστός αναγνώστης.

Πρέπει, επιτέλους, να πάψουν οι άδικες φωνές κατά των δικαίων και τιμίων επικριτών του Μπαμπινιώτη. Κανείς δεν μπορεί ν' αντισταθεί στο δίκαιο "γιατί είναι πιο ισχυρό και από το νόμο" (Μένανδρος). Το λεξικό έχει αρνητικά και θετικά σημεία. Έχει ατέλειες, έχει και παραλείψεις. Άλλωστε, "μέτρο του λόγου δεν είναι αυτός που μιλάει, αλλά αυτός που ακούει" (Πλάτωνας).

Μόνο η αλλαγή του ονόματος του λεξικογράφου θα μπορούσε, πιστεύουμε, να περισώσει κάπως την αίγλη του λεξικού.

Με εκτίμηση

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ