Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( η υποχρέωση διαρκούς και πλήρους ενημέρωσης του πολίτη εκ μέρους των οτα ) 

Η υποχρέωση διαρκούς και πλήρους ενημέρωσης του πολίτη εκ μέρους των ΟΤΑ

Κύριε διευθυντά,

Η ενημέρωση του κάθε πολίτη, για πράγματα που συμβαίνουν γύρω του, θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση των διαφόρων φορέων και συλλογικών οργάνων, που διαχειρίζονται τις τύχες του και παίρνουν αποφάσεις που τον αφορούν.

Εφόσον υπάρχει η ενημέρωση, αυτή μπορεί να οδηγήσει και στη συμμετοχή του πολίτη στα τεκταινόμενα, και αυτό θα ήταν ευχής έργον, σε μια ευνομούμενη και δημοκρατικά λειτουργούσα τοπική κοινωνία.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλα τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τα λίγα κοινοτικά, που θα προκύψουν από τις εκλογές της 11ης-10-1998, σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις τους να συζητήσουν το θέμα αυτό και να πάρουν σχετικές αποφάσεις, ώστε τις προσκλήσεις -τουλάχιστον- για τις συνεδριάσεις τους, αλλά και άλλες σημαντικές ανακοινώσεις, αποφάσεις κτλ., να τις στέλνουν (εκτός από τους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους, παρέδρους, προέδρους και μέλη τοπικών συμβουλίων κτλ.), χωρίς καμιά εξαίρεση, σε όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης (όπως ήδη κάνουν αρκετοί ΟΤΑ, κυρίως δήμοι), ώστε να δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο, ή να ανακοινώνονται από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, είτε ανέξοδα, ως δελτία Τύπου, είτε με κάποιο μικρό κόστος, στις περιπτώσεις διαφημιστικών καταχωρήσεων, μετά από σχετική συμφωνία με τα μέσα αυτά.

Για να δημιουργηθούν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες πρέπει ο κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμος ή κοινότητα), εν όψει και της διεύρυνσής του, με προσάρτηση και άλλων οικισμών, πέραν των ήδη υπαρχόντων, στα πλαίσια του νόμου "Ιωάννης Καποδίστριας", να φροντίζει για την πλήρη ενημέρωσή τους, για όσα γίνονται, ή πρόκειται να γίνουν, κυρίως πριν παρθούν οι σχετικές αποφάσεις. Είναι ένα μεγάλο και διαρκές χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης (η ενημέρωση του πολίτη), που πρέπει συνεχώς να εκπληρώνεται.

Από κει και πέρα η ευθύνη (ενδεχόμενης μη συμμετοχής σε συνεδριάσεις και, γενικώς, στα τοπικά δρώμενα) μετατίθεται στον πολίτη, στην περίπτωση, δηλαδή, που, αν και ενημερώνεται, αδιαφορεί για τα κοινά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΙΑΤΟΓΛΟΥ

Δικηγόρος

Νεάπολη Κοζάνης