Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( "βρήκαμε - βρήκαμε" ) 

"Βρήκαμε - Βρήκαμε"

Αγαπητή "Μακεδονία",

Με χαρά αλήθεια μαθαίναμε, τότε, στο σχολείο τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη, όχι τόσο από ενδιαφέρον για τα μαθηματικά ή τη μηχανική, αλλά γιατί συνδεόταν με καταπληκτικά γεγονότα".

Πόσοι, όμως, από μας στο μεταξύ, ξεχάσαμε και τις εφευρέσεις αλλά και την ωραία τρέλα του Αρχιμήδη.

Και είναι χρέος μας, πιστεύω, ως Έλληνες να γράφουμε ξανά και ξανά γι' αυτούς τους υπέροχους προγόνους μας.

Η αρχαιολατρεία δεν βλάπτει, αντίθετα μπορεί να αποτελέσει πηγή για μίμηση, περαιτέρω δημιουργία και περηφάνια. Γιατί; Δεν μας κάνει περήφανους, το γεγονός, ότι εν έτει 1998 ο παλίμψηστος κώδικας του Αρχιμήδη βρίσκεται στον οίκο "Κρίστις" για δημοπρασία;

Δεν μας κάνει περήφανους όταν στα ταξίδια μας στο εξωτερικό συναντάμε ξένους που αποστηθίζουν την Οδύσσεια, Ιλιάδα κ.ά.;

Στην Αμερική, λέει, όταν για πρώτη φορά μπήκε Έλληνας φοιτητής στο πανεπιστήμιο, ο καθηγητής από το έδρανό του απευθύνθηκε στους φοιτητές του με τα εξής λόγια: "Κύριοι σηκωθείτε από τις θέσεις σας. Σήμερα, ανάμεσά μας, είναι ένας Έλληνας".

Και τώρα, έρχεται πάλι ο Αρχιμήδης να ταράξει τα νερά κι ας τότε το "μη μου τους κύκλους τάραττε" ή το "παρά κεφαλάν και μη παρά γραμμάν" του κόστισε τη ζωή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πλούταρχου, ο Αρχιμήδης ήταν σε θέση να διατυπώνει δυσκολότατες μαθηματικές προτάσεις με τρόπο απλό και κατανοητό.

Μόνο τα μαθηματικά θεωρούσε άξιά του και παρακάλεσε στον τάφο του να βάλουν μια επιτύμβια πλάκα, με χαραγμένο σ' αυτήν ένα κύλινδρο με μια εγγραμμένη σφαίρα. Γιατί είναι ο πρώτος που ανακάλυψε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον όγκο της σφαίρας και του περιγραμμένου κυλίνδρου.

Ο Αρχιμήδης στην Αλεξάνδρεια, πνευματικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου, πλούτισε τις γνώσεις του και συνδέθηκε με στενή φιλία με πολλούς σοφούς και επιστήμονες της εποχής εκείνης. Στο μεγάλο γεωγράφο Ερατοσθένη τον Κυρηναίο απευθύνεται με το περίφημο έργο του "Περί μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένη έφοδος (μέθοδος)" που ανακαλύφθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1899.

Το ανεκτίμητης αξίας έργο του Αρχιμήδη, το "βρήκαμε" τώρα, (πώς, ουδείς ακόμα ξέρει) στον οίκο "Kristis".

Πάντως, έτσι και η ελληνική πολιτεία δεν καταφέρει στις 29 Οκτωβρίου να αγοράσει τον παλίμψηστο κώδικα, (που μάλλον θα τα καταφέρει), ο Αρχιμήδης είναι έτσι κι αλλιώς πάλι στο προσκήνιο.

Γιατί η διεθνής επιστημονική κοινότητα, θέλει δεν θέλει, θα σκύψει ξανά στο διάσημο Έλληνα μαθηματικό, στον πατέρα της Τεχνικής, της Μηχανικής και στον θεμελιωτή της Αστρονομίας, που απορροφημένος από τις έρευνές του, ξεχνούσε να φάει, αψήφησε, δε, και αυτή τη ζωή του.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ