Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( ο θρησκευτικός γάμος κρύβει μια ύψιστη ευλογία ) 

Ο Θρησκευτικός γάμος κρύβει μια ύψιστη ευλογία

Αγαπητή κ. Ζόννε

Διάβασα πρόσφατα την επιστολή αναγνώστριας η οποία διατύπωνε μερικούς προβληματισμούς για τον πολιτικό γάμο.

Θα ήθελα ορμώμενη από τον προβληματισμό που μου προξένησε η συγκεκριμένη επιστολή να εκθέσω και τη δική μου άποψη.

Θεωρώ ότι ο θρησκευτικός γάμος κρύβει πέρα από μια παραδοσιακή συνήθεια των περισσοτέρων, και κάτι παραπάνω. Κρύβει θα έλεγα μια ύψιστη ευλογία. Η ευλογία αυτή παρέχεται μέσα από το μυστήριο του γάμου με τις μεγαλειώδεις ευχές της εκκλησίας μας όπως αυτές διεσώθησαν από τους πατέρες της. Θεωρώ λοιπόν πως όποια και αν είναι τα εμπόδια θα πρέπει να τα προσπελάσουμε.

Έχω επίσης την εντύπωση παρόλο που δεν έχω "μπει ακόμη στο χορό" (και για το λόγο αυτό "να ξέρω πολλά τραγούδια" κατά τη γνωστή παροιμία) πως μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ ενός λιτού και ενός εντυπωσιακού γάμου. Οπωσδήποτε ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε και το αντίστοιχο κόστος!! Δεν συμφωνώ επομένως ότι ένας πολιτικός γάμος στοιχίζει φθηνότερα.

Βεβαίως συμφωνώ απόλυτα ότι όταν κάποιος προσφεύγει στον πολιτικό γάμο δεν είναι άθεος. Δεν επικροτώ την επιλογή του αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι δεν σέβεται τα Θεία. Καλό θα ήταν, βέβαια ως χριστιανοί ορθόδοξοι να ασπαζόμαστε όλη τη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας.

Βεβαίως η επιλογή του καθένα για το αν τελικά θα παντρευτεί ή όχι με θρησκευτικό γάμο δεν αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη του ότι δεν θα επιθυμούσε να "διαβαστεί" πριν κηδευτεί. Ασφαλώς γεννιέται ο προβληματισμός: Κάποιος που δεν παραδέχεται το θρησκευτικό γάμο και συνεπώς την ευλογία που παρέχεται μέσα από την τέλεση του συγκεκριμένου μυστηρίου γιατί να παραδέχεται την αναγκαιότητα να "διαβαστεί" πριν κηδευτεί;

Πάντως θεωρώ πως κανένας άνθρωπος, κληρικός ή μη, δεν έχει το δικαίωμα κάτω και από ένα τέτοιο προβληματισμό να στερήσει τον αποθανόντα από τις ευχές της εκκλησίας μας.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ