Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( νεκτάριος πενταπόλεως ) 

Νεκτάριος Πενταπόλεως

Κύριε διευθυντά,

Μέσα από τη στήλη "Επιστολές στην εφημερίδα" ενημερώθηκα για τον ευεργέτη της Θεσσαλονίκης, Χρήστο Σταματόπουλο, ο οποίος το έτος 1929 έκτισε με δικά του έξοδα το ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλαμαριά. Σ' αυτό το όχι, ίσως, γνωστό έργο για τους Θεσσαλονικείς, θα 'θελα να προσθέσω και ένα άλλο. Βέβαια, ίσως να 'ναι άσχετο το ένα με το άλλο, αλλά, ωστόσο πρόκειται για έργο σπουδαίο που αφορά την ιστορία και την Ορθοδοξία.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος ανακοίνωσε, ότι το έτος 1999 θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως.

Ο Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Νεκτάριος (1846-1920) καταγόταν από τη Σηλυβρία της Θράκης. Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε αρχικά δάσκαλος στη Χίο. Μετά έγινε μοναχός και πήγε το 1889 στην Αλεξάνδρεια, όπου χειροτονήθηκε μητροπολίτης Πενταπόλεως.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος, σε σχετική εγκύκλιο, με ημερομηνία 10.9.98, ζήτησε προσωπικά και εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, συγχώρηση από τον Άγιο Νεκτάριο για την άδικη απομάκρυνσή του από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και για τα όλα όσα υπέστη. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος τόνισε "τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία και το πόσα έχουν να μας διδάξουν οι Άγιοι.

Η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως γιορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου.

Ευχαριστώ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ