Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( βιολογικός καθαρισμός δεν γίνεται στον θερμαϊκό. τουλάχιστον ας γίνεται ένας απλός καθαρισμός ) 

Βιολογικός καθαρισμός δεν γίνεται στον Θερμαϊκό. Τουλάχιστον ας γίνεται ένας απλός καθαρισμός

Κύριε διευθυντά,

Πριν λίγες μέρες αισθάνθηκα την ανάγκη να περπατήσω στην παραλία της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης. Οι περιπατητές μου θύμισαν την παλιά εποχή. Την εποχή, δηλαδή, όπου ο περίπατος ήταν ανέμελος, και όπου συνδυαζόταν με συζήτηση ή και με μάσημα σποριών (πασατέμπο). Τότε με ενοχλούσε, βέβαια, που τα τσόφλια πεταγόντουσαν στους δρόμους. Στην πορεία, όμως, και με την οικολογική συνείδηση, που αποκτήσαμε στο μεταξύ, παρατήρησα ότι αυτά τα τσόφλια δίνουν τροφή στα περιστέρια ή και στα μερμήγκια.

Για δες, που και οι πολιτισμένοι είναι κάποτε ανίδεοι!

Για δες, που κάποτε μια Γερμανίδα μου είπε: "Δεν πειράζει που τα σκουπίδια σας ή οι σκουπιδοτενεκέδες σας είναι ανοιχτοί, έτσι βρίσκουν τροφή οι γάτες".

Όμως, περπατώντας στην παραλία και βλέποντας στις ακτές του Θερμαϊκού να κολυμπούν πλαστικά μπουκάλια και ένα σωρό άλλα απορρίμματα, όλη η εικόνα της ανεμελιάς των περιπατητών και όλο το σκεπτικό της πιθανής χρησιμότητας, κάποιας "απολίτιστης πράξης", μου αμαύρωσαν την ωραία θέα.

Και διερωτήθηκα: βιολογικό καθαρισμό δεν βλέπουμε κι ας περιμένουμε τόσα και τόσα χρόνια, δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε τουλάχιστον ένα απλό καθαρισμό;

Στα κανάλια του Άμστερνταμ λ.χ. παρατηρείται ένα παρόμοιο φαινόμενο. Δηλαδή, κατά το βράδυ στα κανάλια επιπλέουν πλαστικές σακούλες, μπουκάλια κ.ά.

Ξυπνάς το πρωί, όμως, και δεν βλέπεις τίποτα απ' όλα αυτά.

Μικρές βαρκούλες, με προσωπικό του δήμου, πλέουν, μαζεύοντας τη βρομιά, των περιθωριακών μάλλον.

Έτσι, αυτή η αδυναμία ως προς τα μεγάλα έργα ίσως συγχωρείται, καθώς τα μεγάλα έργα απαιτούν και υπέρογκα ποσά.

Αλλά η αδυναμία, η απουσία ευαισθησίας να καθαρίζεται ο Θερμαϊκός από τα σκουπίδια αποτελεί ντροπή και απονιά.

ΝΙΚΗ ΜΥΡΟΜΑΤΗ