Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( καμιά σχέση ο παπαφλέσσας με τον αρχιεπίσκοπο ) 

Καμιά σχέση ο Παπαφλέσσας με τον Αρχιεπίσκοπο

Αγαπητή "Μακεδονία",

Επιχειρείται συχνά η σύγκριση ανάμεσα στον Παπαφλέσσα και στον Αρχιεπίσκοπο πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα, μια νεαρή κοπέλα ρώτησε τον μακαριότατο, αν σκοπεύει να γίνει… Παπαφλέσσας: "Όταν το απαιτήσουν οι καιροί, θα παρουσιαστούν Παπαφλέσσες. Να είστε βέβαιοι", της απάντησε. Κομψή η απάντηση του Αρχιεπισκόπου και λογική ακόμη, όμως η ερώτηση και άκομψη ήταν και απερίσκεπτη. Βέβαια, την ερώτηση την έθεσε μια νεαρή κοπέλα, ωστόσο η σύγκριση Παπαφλέσσα και Αρχιεπισκόπου επιχειρείται συχνά και από ενήλικες.

Ο Παπαφλέσσας, ως γνωστόν, ήταν κληρικός, αγωνιστής της Επανάστασης του 1821.

Οι απόψεις των συγχρόνων του αλλά και των μεταγενέστερων για το πρόσωπο του Παπαφλέσσα διχάζονται. Τον κατηγόρησαν για το ευέξαπτο του χαρακτήρα του, για τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδινε στον υπόδουλο ελληνισμό και για υπέρμετρη φιλοδοξία. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αρνηθεί την τεράστια προσφορά του στον απελευθερωτικό αγώνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζει σε μια ελεύθερη Ελλάδα, αγωνίζεται με τον τρόπο του για την επαναφορά των αξιών, προσπαθεί να προσεγγίσει τη νεολαία και επιπλέον είναι άνετος, χαρισματικός, μακρόθυμος και διόλου ευέξαπτος.

Όλα αυτά τον καθιστούν προσφιλή στον ελληνικό λαό, καθώς του έλειψε ο λόγος ο αισιόδοξος και είχε βαρεθεί πια να ακούει λόγο ξύλινο.

Ο Αρχιεπίσκοπος, παρ' όλη την πνευματικότητά του, κατορθώνει να 'ναι γήινος και εγκάρδιος.

Έτσι, η σύγκριση ανάμεσα στον Παπαφλέσσα και στον Αρχιεπίσκοπος είναι άτοπη, όπως και η σύγκριση ανάμεσα στο τότε και στο σήμερα.

Ωστόσο, κι αυτή η άτοπη σύγκριση κάτι δείχνει: ότι, δηλαδή, ο λαός αναζητεί πρότυπα, μορφές που θα μπορέσουν να τον βγάλουν από τα αδιέξοδά του.

ΜΑΡΟΥΛΑ ΧΑΣΑΠΗ