Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( γλωσσικά "μαργαριτάρια" ) 

Γλωσσικά "μαργαριτάρια"

Κ. Ζόννε,

Στη στήλη "Επιστολές στην εφημερίδα", προτείνατε ένα "διαγωνισμό", όπου θα αναφέρονται γλωσσικά "μαργαριτάρια", τα οποία λέγονται κατά καιρούς στα ΜΜΕ.

Ακούμε, ότι ο κ. τάδε εγχειρίστηκε στην καρδιά. Μα άλλο εγχειρίδιο κι άλλο χειρουργική. Ο κ. τάδε, λοιπόν, χειρουργήθηκε κι όχι εγχειρίστηκε. Αυτό το λάθος κι αν είναι σόλοικο.

Ακούμε, ότι έτσι ήταν από ανέκαθεν. Το "ανέκαθεν" είναι αρκετό, το "από" είναι πλεονασμός. Μου πήρε στο τηλέφωνο. Αντί, μου έκανε ένα τηλεφώνημα.

Τι τηλέφωνο έχετε; Αντί τι αριθμό τηλεφώνου έχετε;

Το "τι τηλέφωνο έχετε;" παραπέμπει εξάλλου στη συσκευή.

Το ατύχημα έγινε στις 1.00 το μεσημέρι. Μα, είναι μία το μεσημέρι και αφού είναι μία, γιατί ο πληθυντικός;

Στις δώδεκα, στις δύο κλπ. λέγεται, είναι σωστό, διότι πρόκειται για πληθυντικό αριθμό.

Ακούμε συχνά, όταν τελειώσει ένα ρεπορτάζ, ότι "τώρα περνάμε σε άλλο θέμα". Τι περνάμε; Μήπως από το σπίτι μας, από καμιά είσοδο;

Υποστηρίζεται, ότι αυτά τα λάθη μπήκαν στη ζωή μας και δεν αποτελούν πια σολοικισμό.

Μα έτσι θα παραδώσουμε τη γλώσσα μας στη νεολαία;

Και ακολουθεί ο αριθμός "έντεκα". Όσο κι αν η δημοτική μπήκε στη ζωή μας, ωστόσο το "ένδεκα" αποτελείται από 1 και 10. "Τέκα" δεν υπάρχει. Ένα τέτοιο λάθος συγχωρείται μόνο όταν μιλούν αλλοδαποί, από τους οποίους δεν μπορούμε να απαιτούμε να ξέρουν και την ετυμολογία της γλώσσας μας! Κι ας συνεχίσουμε: Με το "κλείνω το φως" "κλείνω την τηλεόραση". Την πόρτα ή κανένα κατάστημα θα κλείσουμε; Εδώ πρόκειται για ηλεκτρισμό, που ανάβει και σβήνει. Συνηθίζεται το ρήμα "δημιουργώ" να συνοδεύει, ας πούμε, την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η δημιουργία, κατά την ταπεινή μου γνώμη, έχει να κάνει με το Θεό, τη φύση, με την τέχνη, με κάτι δημιουργικό και γόνιμο τέλος πάντων.

Είναι τόσα πολλά "τα γλωσσικά μαργαριτάρια", που δεν θα 'θελα να συνεχίσω, για να μην θεωρηθώ "γραφική".

Πάντως, τα ΜΜΕ θα 'πρεπε να κάνουν σωστό χειρισμό νεοελληνικής γλώσσας, για να μην επηρεάζουν κυρίως τους νέους.

ΝΙΚΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ