Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( η έστω και καθυστερημένη επιβράβευση του έργου ενός θεσσαλονικέως ευεργέτου ) 

Η έστω και καθυστερημένη επιβράβευση του έργου ενός Θεσσαλονικέως ευεργέτου

Αγαπητή κ. Ζόννε,

Επιθυμώ από τη στήλη "Επιστολές στην εφημερίδα" να αναφέρω ένα θέμα που με απασχολούσε εδώ και πολύ καιρό. Το θέμα της αναγνωρίσεως του έργου ενός Θεσσαλονικέως ευεργέτου, του Χρήστου Ιωαν. Σταματόπουλου.

Ο Χρήστος Σταματόπουλος ήταν από τις πιο παλιές οικογένειες της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το έτος 1882 και πέθανε το 1965. Είναι αδελφός του ποιητή της Θεσσαλονίκης του Κωστή Ιωαν. Σταματόπουλου, που ενέπνευσε τις ελληνικές ψυχές με το θούριο: "Δεν θα την πάρουν ω ποτέ την γην των Μακεδόνων", καθώς και της Ελένης Σταματοπούλου - Κομητοπούλου, της πρωτοπόρου ζωγράφου της Θεσσαλονίκης με πλούσια επίσης εθνική και τοπική δράση.

Ο Χρήστος Σταματόπουλος ύστερα από τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη και το εξωτερικό, εγκατεστάθη μονίμως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου επεδόθη εις το εμπόριο ναυτιλιακών ειδών.

Ευρισκόμενος στην ξένη δεν παύει να ξεχνά την μητέρα πατρίδα και την γενέτειρά του τη Θεσσαλονίκη.

Κατά την περίοδο που οι αδελφοί μας της Μικράς Ασίας και του Πόντου διωγμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες είχαν καταφύγει στην μητέρα πατρίδα και οι περισσότεροι στην Θεσσαλονίκη μας για να βρουν καταφύγιο εγκατεστάθηκαν στους συνοικισμούς της Καλαμαριάς και της Τούμπας, όπου τους παραχωρήθηκε πρόχειρη στέγη σε παράγκες και παραπήγματα.

Οι ανάγκες ήταν αναρίθμητες, γι' αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν ταπεινωμένοι με μοναδικές αποσκευές την ελληνική ψυχή και την καρδιά τους. Μια εκκλησία να προσεύχονται θα 'ταν μεγάλο δώρο γι' αυτούς. Και τότε έρχεται σαν θείο δώρο ο βαθιά θρησκευόμενος Θεσσαλονικεύς ο Χρήστος Ιωαν. Σταματόπουλος να τους την προσφέρει.

Έτσι, το έτος 1929 ανηγέρθη ο περίλαμπρος ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς.

Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς, προκειμένου να τιμήσει τον δωρητή Χρήστο Σταματόπουλο, απεφάσισε ομόφωνα: 1) την ονομασία του χώρου που βρίσκεται μεταξύ του υπό διαμόρφωση νέου δημαρχιακού μεγάρου και της ιεράς μητρόπολης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς σε πλατεία Χρήστου Σταματόπουλου και 2) Την τοποθέτηση της προτομής του στον χώρο αυτόν.

Την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 1998, σε μια σεμνή τελετή που διοργάνωσε ο δήμος Καλαμαριάς έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής εις ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς το μεγάλο δωρητή.

Με εκτίμηση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΦΤΙΚΑΣ