Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Κριτική βιβλίου

( "γράμμα-ρεπορτάζ στον αδελφό γιώργο ιωάννου" :: 2/1/2006 20:24:33) 

ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΟΡΟΒΙΝΗ

"Γράμμα-ρεπορτάζ στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου"

«Όταν σε φέρνω στο μυαλό, μαλακώνω. Καθώς, όπως η γάτα το γατί της, δαγκώνω με λαχτάρα απ' το σβέρκο -μη μου φύγει- τον καιρό».

Μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη μνήμη είναι το ολιγοσέλιδο κείμενο του Θωμά Κοροβίνη για τον Γιώργο Ιωάννου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μυγδονία». Σε μια πρώτη μορφή δημοσιεύτηκε πέρυσι, με αφορμή τα είκοσι χρόνια από το θάνατο του Θεσσαλονικιού πεζογράφου (18/2/1985), ο οποίος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές της Ελλάδας.

Το κείμενο τιτλοφορείται «Θεσσαλονίκη 2005 - Ρεπορτάζ. Γράμμα στον αδερφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει είκοσι χρόνια στην καταπακτή» και αποτελεί φόρο τιμής στον συγγραφέα αλλά και μια ιδιότυπη σύνοψη του βίου και του έργου του.

Ο Θωμάς Κοροβίνης δηλώνει «αδελφός» του Ιωάννου. Πράγματι, εύκολα διακρίνει κανείς την εκλεκτική συγγένειά τους, όλες εκείνες τις παραμέτρους που τους φέρνουν τόσο κοντά: τη φιλολογία, τη λογοτεχνία, την αγάπη για την παράδοση, για τη μουσική, για το θέατρο σκιών, για τη Θεσσαλονίκη. Ως αδελφός, λοιπόν, στέλνει ένα γράμμα στον Γιώργο Ιωάννου, ένα γράμμα συναισθηματικό, φορτισμένο, οικείο, ζεστό και κουβεντιαστό. Ταυτόχρονα, όμως, το κείμενο είναι και ρεπορτάζ, όπου υπάρχει η αντικειμενικότητα, η καταγραφή, ο απολογισμός για είκοσι χρόνια σημαδιακά, που άλλαξαν την Ελλάδα, άλλαξαν τις νοοτροπίες, άλλαξαν την τέχνη και τους όρους της.

Ο Γιώργος Ιωάννου μας έδωσε ένα έργο χαμηλών τόνων, μικρών διαστάσεων, δίχως εξάρσεις της φαντασίας, δίχως μυθοπλαστικές ακροβασίες. Ταυτόχρονα όμως ένα έργο πλούσιο σε συλλογικές και ατομικές μνήμες, σε ευαίσθητες καταγραφές της καθημερινότητας, σε εξομολογήσεις και σε συναισθήματα. Μια εικοσαετία μετά το θάνατό του όχι μόνο δεν χάνει τίποτε από την αξία του, αλλά αντιθέτως εκτιμάται όλο και περισσότερο, δείχνοντας πως ο αποφλοιωμένος και απέριττος λόγος του έχει πολλά να πει με την απλότητα, την ειλικρίνεια και τη βαθύτητά του.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ