Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Κριτική βιβλίου

( τίτλος: οικονομική ευφορία, μια συνοπτική ιστορία ) 

Τίτλος: Οικονομική Ευφορία, Μια Συνοπτική Ιστορία

Συγγραφέας: John Kenneth Galbraith Εκδόσεις: Νέα Σύνορα-Λιβάνη

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και πάνω από όλα σε όσους έχουν σχέση με τον κόσμο των οικονομικών.

Η ευφορία, που οδηγεί στην ακραία νοητική διαταραχή, είναι ένα χρόνιο φαινόμενο, ένα φαινόμενο που θέτει το επηρεαζόμενο άτομο, τη συγκεκριμένη επιχείρηση και την ευρύτερη οικονομική κοινότητα σε κίνδυνο.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει και ο ίδιος ο συγγραφέας, δεν υπάρχουν πολύ προφανή μέτρα που ενεργούν προστατευτικά και ανασχετικά. Μόνο η σωστή εγρήγορση των ατόμων και της πολιτείας μπορούν να το επιτύχουν.

Παράλληλα, στην εν λόγω εργασία υπογραμμίζεται ότι η ελεύθερη οικονομία παρουσιάζει κατ' επανάληψη φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αυτά τα μεγάλα και μικρά γεγονότα, που έχουν σχέση με τραπεζογραμμάτια, χρεόγραφα, τίτλους γης, έργα τέχνης και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αντικείμενα, αποτελούν εδώ και αιώνες, ένα κομμάτι της ιστορίας.

Την ίδια στιγμή, γίνεται μια ανασκόπηση των κυριότερων περιστάσεων κερδοσκοπίας που συνέβησαν στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στα τελευταία 300 χρόνια. "Έτσι ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη πρακτική σημασία. Ένα λογικό άτομο ή ένας οργανισμός μόλις τα αναγνωρίσει προειδοποιείται ή πρέπει να προειδοποιηθεί", τονίζει ο συγγραφέας.

Όμως οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες, γιατί μέσα σε κάθε επεισόδιο κερδοσκοπίας υπάρχει η ευφορία, η μαζική φυγή από την πραγματικότητα, η οποία αποκλείει κάθε σοβαρή μελέτη της πραγματικής φυγής των όσων συμβαίνουν.

Σε αυτή την ευφορία συμμετέχουν -αλλά και την υποστηρίζουν- δύο ακόμη παράγοντες. Ο πρώτος είναι η υπερβολικά μικρή οικονομική μνήμη, η οποία έχει ως συνέπεια να ξεχνιέται γρήγορα η οικονομική καταστροφή. Ο δεύτερος παράγοντας δε που ευθύνεται για την κερδοσκοπική ευφορία και την προγραμματισμένη κατάρρευση είναι η απατηλή σχέση ανάμεσα στο χρήμα και την ευφυία.