Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Κριτική βιβλίου

( τίτλος: πολιτοικολογία ) 

Τίτλος: Πολιτοικολογία

Συγγραφέας: Λεωνίδας Λουλούδης Εκδόσεις: Στοχαστής

Με αφετηρία συγκεκριμένα γεγονότα, πολιτικές περιβάλλοντος, οικολογικά ατυχήματα και αναπτυξιακές επιλογές, στην "Πολιτοικολογία" δεν επιχειρείται απλά η ανάλυση της συγκυρίας. Πραγματοποιείται κυρίως ανάλυση του λόγου φορέων και προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής, από μια σκοπιά οικολογική που συγχρόνως επιδιώκει να παραμείνει και πολιτικά αριστερή.

"Αν πρόκειται κάτι αναγκαστικά να μας σώσει, αυτό δεν θα είναι η οικολογία, αλλά η πολιτική. Όμως, μια πολιτική που θα αναγνωρίσει ότι η σχέση ανθρώπου-φύσης καθορίζει αποφασιστικά τη σχέση ανθρώπου-ανθρώπου που βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε ουμανιστικής σκέψης", γράφει ο συγγραφέας του βιβλίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η οικολογική προβληματική "χρωμάτισε" με σημαντική καθυστέρηση τις πολιτικές συζητήσεις στον τόπο μας. Αυτό που έλειπε ήταν μια συνολική κριτική που θα συνέδεε όλα αυτά τα μερικά φαινόμενα δυσλειτουργίας του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας με μια ριζοσπαστική πρόταση, εναλλακτικής συγκρότησης της κοινωνικής και πολιτικής δομής της. Η εν λόγω πρόταση άρχισε να διαμορφώνεται μόλις στα τέλη της δεκαετίας που ακολούθησε εκείνη της ανάπτυξης και δε νομιμοποιήθηκε ως πολιτική πρόταση παρά μόνο στις μέρες μας, με την αποφασιστικής σημασίας συνδρομή της καταστροφής του Τσερνομπίλ.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σχεδόν δεκαετής καθυστέρηση στη διατύπωση της οικολογικής προβληματικής στη χώρα μας, ωστόσο η διαφορά με τη διεθνή εμπειρία δεν βρίσκεται μόνο στο ρυθμό με τον οποίο καλύφθηκε η απόσταση ανάμεσα στην κριτική αφύπνιση και τη σύνθεση μιας αξιόμαχης πολιτικής δυναμικής, αλλά και στις επιμέρους εκδηλώσεις που οδηγούν σε αυτή τη σύνθεση.

Το εν λόγω βιβλίο αποτελείται από άρθρα ή παρεμβάσεις που έχουν γραφεί σε διαφορετικές στιγμές, ακόμα και εποχές. Στο πρώτο κεφάλαιο αναπτύσσεται το ζήτημα της τεχνολογίας, ο πυρήνας της οικολογικής κριτικής. Το δεύτερο κεφάλαιο αποτελεί μια περισσότερο συγκεκριμένη αναπτυξιακή ανάλυση των επιπτώσεων από την εφαρμογή της κυρίαρχης αναπτυξιακής στρατηγικής στη σύγχρονη γεωργία.

Στο τρίτο κεφάλαιο, το βιβλίο αυτό διεκδικεί το λογοπαίγνιό του, δηλαδή την απόπειρά του να είναι κάτι περισσότερο από σχολιασμός και περιγραφή.