Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Κριτική βιβλίου

( τίτλος: τι να κάνουμε για την καταπολέμηση της ανεργίας ) 

Τίτλος: Τι να κάνουμε για την καταπολέμηση της ανεργίας

Συγγραφέας: Michel Rocard Εκδόσεις: Νέα Σύνορα - Λιβάνη

Τη μαζική μείωση του χρόνου εργασίας προτείνει ο Μισέλ Ροκάρ ως το μόνο αποτελεσματικό τρόπο για την καταπολέμηση της μαζικής ανεργίας.

Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται είναι: "Με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η μείωση;". Ο συγγραφέας δίνει τις δικές του απαντήσεις, εκθέτοντας στο βιβλίο αυτό κάθε μέθοδο, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, μια πραγματικά πολιτισμική κρίση πλήττει την εργασία, τη θέση της οικονομίας στην κοινωνία και την ίδια ακόμη την έννοια της δημοκρατίας, σύμφωνα με τον συγγραφέα. Ωστόσο, αντιμέτωπη με μιαν αναπόφευκτη μεταλλαγή, η κοινωνία μας δεν μπόρεσε να αντιδράσει στο σύνολό της.

"Η αύξηση της ανεργίας, η οποία δεν μπορεί πλέον να συγκαλυφθεί με στατιστικά τεχνάσματα, εκφράζει την αδυναμία της κοινωνίας μας να προσαρμοστεί στα νέα τεχνολογικά και κοινωνικά δεδομένα. Αντανακλά την αδυναμία των επίλεκτων μελών της να συνειδητοποιήσουν και να αναλύσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα", υπογραμμίζει ο Μισέλ Ροκάρ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας εκθέτει στην εν λόγω εργασία την αυστηρή του διάγνωση, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και αυτοκριτική. Καθιστά προφανή τα βαθύτερα αίτια της ραγδαίας ανόδου του δείκτη της ανεργίας, αποδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα όλων των τεχνικών, που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα για την αντιμετώπισή της.

Ο Μισέλ Ροκάρ δεν αρκείται, όμως, σε μια απλή έκθεση του προβλήματος. Προτείνει.

"Αντικείμενο αυτού του βιβλίου είναι να προχωρήσουμε προς τη συλλογική και ατομική βελτίωση, να συμβάλουμε στο διάλογο όσον αφορά στις αλλαγές, που όλοι υφιστάμεθα και να προτείνουμε βραχυπρόθεσμα ένα πιο αποτελεσματικό οπλοστάσιο από αυτό που διαθέτουμε σήμερα", τονίζει και ο ίδιος ο συγγραφέας στην εισαγωγή.