Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Σύντομη είδηση

( χαλκιδική: σε πλήρη εξέλιξη το γενικό πολεοδομικό σχέδιο :: 27/3/2006 18:58:28) 

Χαλκιδική: Σε πλήρη εξέλιξη το γενικό πολεοδομικό σχέδιο

Εγκρίθηκε από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο προϋπολογισμός των μελετών για δήμους που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση της διαδικασίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία που αφορά στην ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ) στη Χαλκιδική. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη εγκρίνει τον προϋπολογισμό των μελετών για δήμους της περιοχής που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση της διαδικασίας. Όπως επισημαίνουν δήμαρχοι της Χαλκιδικής μιλώντας στη "Μ", οι μικρές οργανωτικές δυνατότητες των ΟΤΑ δεν τους επέτρεψαν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν σε τοπικό επίπεδο ό,τι δεν μπορούσε να γίνει σε επίπεδο κρατικής ή θεσμικής παρέμβασης. Έτσι, η ανάγκη ολοκλήρωσης του ΓΠΣ κρίθηκε απαραίτητη και ήδη οι δήμοι Μουδανιών, Σιθωνίας, Αρναίας, Παναγίας, Σταγίρων-Ακάνθου, Ομρύλιας, Τορώνης και Ζερβοχωρίων έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση, επιθυμώντας να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματά τους.

Δυσκολίες στην Καλλικράτεια

Ο δήμος Καλλικράτειας, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της περιοχής (λόγω των αυθαιρέτων), δεν μπορεί ακόμη να καταρτίσει ΓΠΣ. "Περιμένουμε σε ένα μήνα περίπου την αλλαγή του νομικού πλαισίου για να εντάξουμε στο ΓΠΣ περιοχές της Καλλικράτειας, των Συλάτων, του Λακκώματος, του Αγίου Παύλου, της Ηράκλειας και της Σωζόπολης", ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργαλάς. Ο δήμαρχος Μουδανιών Δαμιανός Ιορδανίδης τόνισε πως "καλούμαστε από τις απαιτήσεις της εποχής να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κάθε ανθρωπογενούς δραστηριότητας που σχετίζεται με τις χρήσεις γης και την παραγωγική διαδικασία".

Στις επόμενες φάσεις για την τελική μορφή του ΓΠΣ σε κάθε δήμο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και να υπάρξει σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών κάθε δημοτικού διαμερίσματος για τις περιοχές που θα ενταχθούν. Το γεγονός προβληματίζει του δημάρχους, διότι η διαδικασία και η επίτευξη συμφωνίας θα είναι χρονοβόρες, ενώ πολλοί σκέπτονται το πολιτικό κόστος, το οποίο, απ' ό,τι φαίνεται, κανένας δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει, ενόψει μάλιστα των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ