Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Νεκρός ο επικεφαλής της τοπικής Αλ Κάιντα

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία Μοχάμαντ αλ Τζοβέιρ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε ισλαμιστές που σκοτώθηκαν προχθές, στη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ριάντ. Δύο από τους νεκρούς είχαν συμμετάσχει στην αποτυχημένη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα εναντίον του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου στον κόσμο στο Αμπκάικ της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας. Από τους πέντε έχει αναγνωριστεί η ταυτότητα των τεσσάρων, ενώ δεν θα δημοσιοποιηθεί η ταυτότητα ενός έκτου υπόπτου, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα.

ΗΠΑ

Μόνο το 34% υπέρ του Μπους

Στο χαμηλότερο ποσοστό της έχει φτάσει η αποδοχή από τους Αμερικανούς των ενεργειών του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 34%, μειωμένο κατά οκτώ μονάδες από τον περασμένο μήνα. Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει προκληθεί από την παράδοση του ελέγχου έξι αμερικανικών λιμανιών σε μεγάλο όμιλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αποδοκιμάζει τις ενέργειες του προέδρου. Αναφορικά με το Ιράκ, μόλις το 30% συμφωνεί με τους χειρισμούς του Μπους, έναντι 37% τον Ιανουάριο, ενώ το 62% κρίνει ότι οι αμερικανικές προσπάθειες για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή δεν αποφέρουν καρπούς.

Διαφωνούν οι αρχές για τα έξι λιμάνια

Ο επικεφαλής όλων των υπηρεσιών ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Νεγκροπόντε, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη προσεχή απόκτηση του ελέγχου των επιχειρήσεων σε έξι μεγάλα αμερικανικά λιμάνια της ανατολικής ακτής (Νέα Υόρκη, Νιούαρκ, Φιλαδέλφεια, Μαϊάμι, Βαλτιμόρη, Νέα Ορλεάνη) από την εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων "DP World", τόνισε στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της γερουσίας ότι δεν έχει λόγο εναντίωσης για λόγους ασφαλείας στα κυβερνητικά σχέδια.

Όμως, από την πλευρά της αμερικανικής ακτοφυλακής έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων αναφορικά με το βαθμό κινδύνου στην ομοσπονδιακή ασφάλεια που προκύπτει από την προσεχή μεταβίβαση του ελέγχου των επιχειρήσεων στα λιμάνια αυτά από τη βρετανική Ports & Oriental Steam Navigation στη DP World των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.