Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Σύντομη είδηση

( ποινικό αδίκημα η εξύμνηση της τρομοκρατίας :: 15/2/2006 20:51:27) 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ποινικό αδίκημα η εξύμνηση της τρομοκρατίας

Οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν χθες νομοσχέδιο με το οποίο ποινικοποιείται η "εξύμνηση της τρομοκρατίας". Υπέρ ψήφισαν 315 βουλευτές και κατά 277, γεγονός που αποτελεί σημαντική πολιτική νίκη του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει με πάθος το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο προηγουμένως είχε απορριφθεί από τη Βουλή των Λόρδων.

Η δημιουργία αυτού του νέου ποινικού αδικήματος αποσκοπεί κυρίως στον κολασμό των ακραίων ιμάμηδων που συχνά καταγγέλλονται στη Βρετανία ως κήρυκες υπέρ της τρομοκρατίας και στρατολόγοι τρομοκρατών. Η ποινικοποίηση της εξύμνησης της τρομοκρατίας κρίθηκε αναγκαία μετά το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο, από τις οποίες 56 άτομα σκοτώθηκαν και 700 τραυματίστηκαν.

Η βρετανική δικαιοσύνη αποφάσισε την έκδοση στην Ισπανία του Χέντι Μπεν Γιούσεφ Μπουντίμπα, του Τυνήσιου που κρατείται στο Λονδίνο και θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στην προετοιμασία των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και για τη χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα.

Ερήμην σε θάνατο ο Αλ Ζαρκάουι

Στο Αμάν ερήμην σε θάνατο καταδικάσθηκε, για τέταρτη φορά, ο Ιορδανός αρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία με στόχο την πραγματοποίηση χημικών επιθέσεων στην Ιορδανία. Μαζί του κρίθηκαν ένοχοι, και επίσης καταδικάστηκαν σε θάνατο, άλλοι οκτώ ισλαμιστές, πέντε από τους οποίους βρίσκονται υπό κράτηση.

Το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Ιορδανίας ανακοίνωσε πως έχει στοιχεία ότι ο Ζαρκάουι είχε επιβλέψει σχολαστικά το σχέδιο να χρησιμοποιηθούν καμικάζι βομβιστές για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και κυβερνητικών στόχων. Το σχέδιο αποτράπηκε τον Απρίλιο του 2004.

ΗΠΑ: 325.000 κοριοί

Σύμφωνα με την "Ουάσιγκτον Ποστ", στη λίστα των ύποπτων για τρομοκρατία που έχει καταρτίσει το αμερικανικό Εθνικό Αντιτρομοκρατικό κέντρο (NCTC) περιλαμβάνονται περίπου 325.000 ονόματα κυρίως αλλοδαπών. Ο αριθμός τους έχει τετραπλασιαστεί από το φθινόπωρο του 2003. Το NCTC, που συγκροτήθηκε το 2004, αποτελεί τη βασική αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών κατά της τρομοκρατίας. Στις λίστες του περιλαμβάνονται άτομα που συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία αλλά, όπως ανέφεραν πηγές της υπηρεσίας, επειδή τα ίδια πρόσωπα μπορεί να εμφανίζονται με διαφορετικά ονόματα, ο πραγματικός αριθμός των υπόπτων πρέπει να είναι πάνω από 200.000.