Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ

Λέξη για τη CIA

Το Βέλγιο, η Ιταλία, η Βοσνία, η Γεωργία και ο Άγιος Μαρίνος είναι οι πέντε χώρες που ακόμη δεν έχουν απαντήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με το τι γνώριζαν για το παράνομο πρόγραμμα πτήσεων και μεταφοράς υπόπτων για τρομοκρατία της CIA στην Ευρώπη, αλλά και για την ύπαρξη μυστικών αμερικανικών φυλακών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το Συμβούλιο της Ευρώπης περιμένει τις απαντήσεις από όλα τα μέλη του, τις οποίες στη συνέχεια θα μελετήσει, πριν δημοσιεύσει τα πορίσματά του. Για αυτό δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμία πληροφορία για το τι ισχυρίζεται καθεμία από τις 41 ερωτώμενες χώρες. Παρ' όλα αυτά έγινε ήδη γνωστό πως η Γερμανία και η Ιρλανδία ισχυρίζονται πως δεν συνέβαλαν στα αμερικανικά σχέδια με κανέναν τρόπο, "ούτε με δράση ούτε με παράλειψη".

ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Αισιοδοξεί ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης που έχουν προκαλέσει οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. "Η προτεινόμενη από τη Ρωσία εναλλακτική λύση στην επίλυση του θέματος αυτού, με τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ρωσικό έδαφος, είναι πλήρως αποδεκτή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την επίλυση του προβλήματος", σημείωσε ο Πούτιν. Σημείο-κλειδί, πάντως, είναι η έως τώρα άρνηση του Ιράν να αναστείλει τις ευαίσθητες πυρηνικές του δραστηριότητες πριν από την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας.

ΣΕΡΒΙΑ

Πέθανε ο Μαριάνοβιτς

Απεβίωσε χθες, σε ηλικία 69 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας και ανώτατο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μίρκο Μαριάνοβιτς. Ο γεννημένος στην Κροατία Μαριάνοβιτς ήταν ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και αντιπρόεδρός του από το Φεβρουάριο του 2000. Εξελέγη πρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας στις 18 Μαρτίου 1994 και επανεξελέγη στις 24 Μαρτίου 1998, όταν στην κυβέρνηση εισήλθαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και ο ηγέτης τους Βόιτσλαβ Σέσελι έγινε αντιπρόεδρος. Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2000.