Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΟΗΕ

"Αναπτυξιακός" φόρος

Την υποστήριξή του προς τα σχέδια της Γαλλίας και της Βραζιλίας για χρηματοδότηση της αγοράς φαρμάκων για τις φτωχές χώρες του νότου μέσω της επιβολής ενός ειδικού φόρου από 1 έως 40 ευρώ στα αεροπορικά εισιτήρια εξέφρασε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Το μέτρο αυτό κρίνεται από πολλούς αναγκαίο, καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ η διεθνής βοήθεια για την ανάπτυξη πρέπει να αγγίξει τα 200 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2015, ενώ σήμερα ανέρχεται σε περίπου 65 δισ..

ΙΡΑΝ

Σεισμός χωρίς θύματα

Περισσότερα από 1.400 σπίτια υπέστησαν ζημιές, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα από το σεισμό 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στο Νότιο Ιράν. Εκτιμάται πάντως πως τα κτίσματα στην περιοχή Αρζουίγιεχ έχουν υποστεί ζημιές κατά 70% έως και 100% σε ορισμένα χωριά.

ΚΙΝΑ

Αύξηση πληθυσμού

Κατά 7,68 εκατομμύρια κατοίκους αυξήθηκε το 2005 ο πληθυσμός της Κίνας και αγγίζει πλέον το 1.307.560.000 σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κινεζικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σχεδόν το 45% των Κινέζων, δηλαδή 562,12 εκατομμύρια, ανήκει στον αστικό πληθυσμό έναντι 745,44 εκατομμυρίων που ανήκουν στον αγροτικό πληθυσμό. Το μέσο εισόδημα πάλι είναι τρεις φορές υψηλότερο στις πόλεις σε σχέση με την ύπαιθρο. Την ίδια στιγμή η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, καθώς η εκπαίδευση θεωρείται βασική για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Άρση εκτάκτου ανάγκης;

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών μπορεί να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά την ίδια ώρα η αστυνομία ετοιμάζεται για περισσότερες συλλήψεις υπόπτων για εμπλοκή στη συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της προέδρου Γκλόρια Αρόγιο. Η Αρόγιο κήρυξε τις Φιλιππίνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας διευρυμένες εξουσίες στα σώματα ασφαλείας μετά την αποκάλυψη σχεδίου πραξικοπήματος.