Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Υπαρκτή η απειλή της τρομοκρατίας

Αντιμέτωπη με τον υπαρκτό και παρόντα κίνδυνο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων αυτοκτονίας είναι η Βρετανία, υπογραμμίζεται σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες, κατόπιν παραγγελίας του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο λόρδος Άλεξ Καρλάιλ, η οποία αξιολογεί τα αντιτρομοκρατικά μέτρα στη Βρετανία. Το περσινό καλοκαίρι έγιναν δύο κύματα τρομοκρατικών επιθέσεων μέσα στο Λονδίνο, το πρώτο στις 7 Ιουλίου στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε διώροφο λεωφορείο, το δεύτερο στις 21 του ίδιου μήνα. Η σχετική έρευνα της Σκότλαντ Γιαρντ ακόμη και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πιο λαοφιλής του Σρέντερ η Μέρκελ

Πιο αγαπητή από ό,τι ήταν σε όλη την επταετή θητεία του ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, παρότι όταν ανέλαβε την καγκελαρία δεν φάνηκε ότι θα μπορούσε να είναι δημοφιλής όχι μόνο λόγω της μη λαμπερής εξωτερικής της εμφάνισης αλλά και γιατί αμφισβητήθηκαν αρκετά οι ηγετικές της ικανότητες. Όπως προέκυψε από σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Infratest, το 80% των Γερμανών είναι ικανοποιημένο με τη Μέρκελ (σε σχέση με το 67% στις αρχές Ιανουαρίου), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά που πήρε ποτέ στην επτάχρονη θητεία του ο Σρέντερ ήταν 72%.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μηδενική ανοχή στη βία κατά γυναικών

Μηδενική ανοχή σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αξίωσαν σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να χορηγεί άσυλο στις γυναίκες που φεύγουν από τις χώρες τους, για να αποφύγουν το συνηθισμένο σε ορισμένες περιοχές του κόσμου ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων. Η πρακτική του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών πρέπει να καταστεί παράνομη "ασχέτως πού ή σε ποια χώρα γίνεται αυτή κατά πολιτών ή κατοίκων της Ε.Ε.", υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές. Επίσης πρόσθεσαν ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι γονείς καθίστανται νομικώς υπεύθυνοι για την υποβολή των κοριτσιών τους στην πρακτική αυτή.