Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΙΡΑΚ

Βομβιστική επίθεση εναντίον υπουργού

Στόχος βομβιστικής επίθεσης έγινε χθες ο Ιρακινός υπουργός Βιομηχανίας Οσάμα Αμπντελαζίζ Αλ Νατζανί. Ο υπουργός δεν τραυματίστηκε, αλλά σκοτώθηκαν οι τρεις σωματοφύλακές του. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ απελευθέρωσε χθες 419 κρατουμένους, μεταξύ των οποίων και πέντε γυναίκες. Υπενθυμίζεται πως οι απαγωγείς της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Κάρολ έχουν ζητήσει την αποφυλάκιση γυναικών κρατουμένων με αντάλλαγμα την ελευθερία της ομήρου. Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η απελευθέρωση των κρατουμένων ήταν προγραμματισμένη και δεν συνδέεται με την υπόθεση της Κάρολ.

ΙΡΑΝ

Η Κίνα στηρίζει το ρωσικό σχέδιο

Το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες ότι αποδέχεται πλήρως το ρωσικό σχέδιο για εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου επί ρωσικού εδάφους, ακόμη κι αν το ίδιο το Ιράν ακόμη δεν έχει δώσει την οριστική του απάντηση και υποστηρίζει πως, ακόμη κι αν δεχθεί τη σχετική πρόταση, θα είναι για σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι απομακρύνεται -έστω προσωρινά- το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη από τον ΟΗΕ, καθώς το ρωσικό σχέδιο χαίρει πλέον της υποστήριξης δύο μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

Ελπίζει η Τουρκία, ανησυχεί η Κύπρος

Υπό έλεγχο δείχνει να είναι η κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με τη γρίπη των πτηνών, όπως έκρινε χθες από την Άγκυρα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία, Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να παραμείνουν σε επαγρύπνηση. Σύμφωνα με τον επίτροπο, η Κομισιόν θα χορηγήσει προσεχώς βοήθεια περίπου 8,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, για την καταπολέμηση της νόσου.

Στο μεταξύ, ο "πρωθυπουργός" της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου Φερντί Σογιέρ ανέφερε χθες ότι οι μέχρι στιγμής έρευνες που έγιναν στα κατεχόμενα, για ένα κοτόπουλο και μια γαλοπούλα που παρουσίασαν συμπτώματα της γρίπης των πτηνών, κατέδειξαν ότι τα δύο πτηνά έχουν προσβληθεί από το στέλεχος του ιού Η5. Πιο λεπτομερείς εξετάσεις θα καταδείξουν κατά πόσο τα δύο πτηνά έχουν προσβληθεί και από το θανατηφόρο στέλεχος Ν1του ιού.