Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Σύντομη είδηση

( "μανιφέστο" χάβελ κατά πολιτικής πούτιν :: 1/3/2006 20:31:37) 

ΤΣΕΧΙΑ

"Μανιφέστο" Χάβελ κατά πολιτικής Πούτιν

Ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ μαζί με πολλές διεθνείς προσωπικότητες καταγγέλλουν την πολιτική της Ρωσίας στην Τσετσενία και την επιστροφή της απολυταρχίας στη Ρωσία. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ντνες" της Πράγας, ενόψει της διήμερης επίσκεψης που θα αρχίσει ο πρόεδρος Πούτιν. "Για πόσον καιρό ακόμη θα παριστάνουμε ότι δεν βλέπουμε πως η ρωσική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την τρομοκρατία, καταργεί κάθε ελευθερία που αποκτήθηκε από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Μια πρωτεύουσα (το Γκρόζνι των 400.000 κατοίκων), ισοπεδώθηκε μπροστά στα μάτια μας, για πρώτη φορά από τότε που ο Χίτλερ τιμώρησε τη Βαρσοβία το 1944", αναφέρεται στο κείμενο. Μεταξύ άλλων το υπογράφουν ο Γάλλος φιλόσοφος Αντρέ Γκλικσμάν, ο Ιορδανός πρίγκιπας Χάσαν ιμπν Ταλάλ, η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον και οι Νοτιοαφρικανοί Νομπελίστες Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου και Φρεντερίκ ντε Κλερκ.

ΙΡΑΝ

Χαταμί κατά προέδρου για το Ολοκαύτωμα

Ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος του Ιράν (1997-2005) Μοχάμαντ Χαταμί επέκρινε τη θέση του σκληροπυρηνικού διαδόχου του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για το Ολοκαύτωμα, χαρακτηρίζοντάς το "ιστορική πραγματικότητα". "Το Ολοκαύτωμα πρέπει να αναγνωρισθεί ακόμη και αν έχει γίνει κατάχρηση αυτής της ιστορικής πραγματικότητας και αν υπάρχουν τεράστιες πιέσεις επί του παλαιστινιακού λαού" δήλωσε ο Χαταμί.

ΗΠΑ-ΙΡΑΝ

Έκκληση του γιου του σάχη για μη επίθεση

Ο γιος του πρώην σάχη της Περσίας προειδοποίησε πως μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, ακόμη και εάν ευσεβής πόθος μίας τέτοιας επίθεσης είναι να αποτρέψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη χώρα αυτή, θα ευνοήσει τη λαϊκή υποστήριξη προς το καθεστώς και θα εμποδίσει την έλευση της δημοκρατίας. "Μία στρατιωτική επέμβαση ενδέχεται να καθυστερήσει κατά δύο ή τρία χρόνια τη βόμβα, αλλά παράλληλα θα καθυστερήσει για πολλά έτη τη δημοκρατία", δήλωσε ο γιος του πρώην σάχη, ο οποίος ανατράπηκε το 1979 και πέθανε από καρκίνο το 1980.