Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Σύντομη είδηση

( μήνυμα για το εβραϊκό ολοκαύτωμα :: 25/1/2006 19:50:26) 

ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ

Μήνυμα για το εβραϊκό ολοκαύτωμα

Με δύο εκδηλώσεις θα τιμηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη η μνήμη των θυμάτων του εβραϊκού ολοκαυτώματος. Στις 11 το πρωί στο μνημείο των θυμάτων του ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, όπου το καλοκαίρι του 1942 οι γερμανικές αρχές κατοχής συγκέντρωναν άρρενες εβραίους και τους υποχρέωναν να εργαστούν σε οχυρωματικά και άλλα έργα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί τελετή της Ισραηλιτικής Κοινότητας με ομιλητή τον πρόεδρό της Δαβίδ Σαλτιέλ.

Η δεύτερη εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία της Ισραηλιτικής Κοινότητας με το Αμερικανικό Κολέγιο της Θεσσαλονίκης στις 8 το βράδυ στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και θα είναι αφιερωμένη στα 1.500.000 παιδιά, μεταξύ των οποίων και 10.000 εβραιόπουλα της Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στο ολοκαύτωμα.

Από την Ισραηλιτική Κοινότητα έγινε γνωστό ότι μεταξύ αυτών που αναμένεται να αποστείλουν μηνύματα στην εκδήλωση είναι και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραστεί πλην όμως οι αυξημένες υποχρεώσεις στην πατρίδα του δεν του το επέτρεψαν.

Ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος φέρεται ως υποψήφιος διεκδικητής της γαλλικής προεδρίας στις επόμενες εκλογές, έχει ρίζες στη Θεσσαλονίκη, από όπου στις αρχές του αιώνα μετανάστευσε στη Γαλλία ο παππούς της μητέρας του, Μπενεδίκτ Μαλλάχ. Ο τελευταίος, γνωστός εβραίος της Θεσσαλονίκης, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Γαλλία, όπου άλλαξε θρήσκευμα και έγινε καθολικός.