Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ

180.000 οι νεκροί της κατοχής

Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ανατολικού Τιμόρ εξοντώθηκε από την ένοπλη βία και το λιμό μετά την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ινδονησίας στην πρώην πορτογαλική αποικία το 1975, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία παρέμεινε μυστική για τρεις μήνες, αλλά τελικά αποκαλύφθηκε από αυστραλιανή εφημερίδα. Συνολικά, ο αριθμός των θυμάτων από την εικοσιτετραετή κατοχή ανήλθε σε 180.000 νεκρούς. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η ινδονησιακή κυβέρνηση "συνειδητά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το λιμό ως όπλο κατά των αμάχων" και ότι "οι εκτεταμένες και συστηματικές εκτελέσεις, οι εξωδικαστικές φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, οι βασανισμοί και η σεξουαλική δουλεία ήταν επίσημα αποδεκτά από την Τζακάρτα".

ΝΙΓΗΡΙΑ

Στόχος ανταρτών το πετρέλαιο

Όλους του πετρελαϊκούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στη Νίγηρα έχει βάλει στο στόχαστρό του το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα, το οποίο βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις με στόχο τη διασάλευση των εξαγωγών πετρελαίου από τη Νιγηρία. Η αντάρτικη οργάνωση που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή της εταιρείας Royal Dutch Shell και απήγαγε τέσσερις ξένους εργαζόμενους στην πετρελαιοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι έχει κάνει επιθέσεις και εναντίον των εγκαταστάσεων της γαλλικής Total και της ιταλικής Agip. Η βίαιη εκστρατεία του κινήματος τον τελευταίο μήνα έχει προκαλέσει τη μείωση της παραγωγής της Shell κατά 221.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, με αποτέλεσμα οι τιμές του μαύρου χρυσού να φθάσουν στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

Επιθέσεις εναντίον κυανοκράνων

Αμείωτη είναι η ένταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου υποστηρικτές του προέδρου της χώρας Λοράν Γμπαγκμπό πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις τις τελευταίες τρεις ημέρες, αλλά και επιθέσεις με εμπρηστικές βόμβες και πέτρες σε στρατόπεδα, κατοικίες και οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που σταθμεύει στη χώρα. Αφορμή για τα επεισόδια ήταν η έκκληση των ξένων μεσολαβητών να διαλυθεί το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από τους υποστηρικτές του προέδρου Γκμπαγκμπό, και η διενέργεια ελεύθερων εκλογών, κάτι που ερμηνεύεται ως επεμβάσεις τρίτων στα εσωτερικά θέματα της Ακτής του Ελεφαντοστού.