Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γερμανία

Στις κάλπες τέσσερα κρατίδια

Για πρώτη φορά μετά την άνοδό της στην εξουσία, πριν από τέσσερις μήνες, η Άγκελα Μέρκελ δοκίμασε χθες τη δύναμή της σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε ισάριθμα κρατίδια. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στα τρία από αυτά επρόκειτο να βγει νικήτρια. Βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν συγκεκριμένα χθες στη Βάδη-Βιτεμβέργη, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Σαξονία - Ανχαλτ. Επίσης, οι πολίτες της Έσσης προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων. Στη Ρηνανία νικητές αναμένεται να αναδειχθούν οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ στη Βάδη η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Η αναμέτρηση στη Σαξονία-Άνχαλτ θεωρείται αμφίρροπη.

Κίνα

Κίνδυνος για χιλιάδες ανθρώπους

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι κοντά στην πόλη Σογκτσίγκ, στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους εξαιτίας διαρροής από πηγή φυσικού αερίου. Η τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας Καϊζιάν αποφάσισε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι που διαμένουν σε περίμετρο ενός χιλιομέτρου από το σημείο, όπου οι εργάτες ανακάλυψαν τη διαρροή σε μία νεοκατασκευασθείσα εγκατάσταση, η οποία επρόκειτο να τεθεί σύντομα σε λειτουργία. Επιπλέον, οι αρχές συμβούλευσαν τους κατοίκους που κατοικούν στις όχθες ενός παρακείμενου ποταμού να μην πίνουν από το νερό του λόγω της πιθανής παρουσίας μεθανίου σε αυτό.

Αφγανιστάν

Αχτίδα φωτός για τον χριστιανό Αφγανό

Ελεύθερος θα αφεθεί ο Αφγανός που κατηγορείται από τις αφγανικές αρχές ότι ασπάστηκε το χριστιανισμό για το διάστημα κατά το οποίο θα εξετάζεται η υπόθεσή του. Η δικογραφία της υπόθεσης του Αμπντούλ Ραχμάν, σύμφωνα με τον δικαστή που προήδρευε της εκδίκασής της, περιείχε τεχνικά και νομικά λάθη. Ο Ραχμάν, που είναι χριστιανός επί δεκαέξι χρόνια, κατηγορείται ότι εγκατέλειψε το ισλάμ και είναι αντιμέτωπος ακόμη και με τη θανατική ποινή. Η υπόθεση απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις του Αφγανιστάν με τις ΗΠΑ και τη Δύση, ενώ ακόμη και ο πάπας απηύθυνε προχθές έκκληση για την απελευθέρωση του 40χρονου Αφγανού.